Porovnávanie drahších a cenovo dostupnejších výrobkov sa mi začína čoraz viac páčiť. Súdiac podľa vašich reakcií na Instagrame sa porovnávacie články páčia aj vám. Vždy som bola zvedavá, či si ľudia platia za značku alebo za lepšie zloženie a výraznejšie účinky daných výrobkov. Skúmať, či nie sme zavádzaní výrobcami a referovať vám moje postrehy mi robí radosť. Porovnala som pre vás dezodoranty a pleťové masky. Dnes prichádzajú na rad šampóny na vlasy. Zatiaľčo najdrahší testovaný výrobok vrámci porovnávania bol 20€ dezodorant, tentokrát som posunula cenu vyššie. Vyskúšala som šampón na vlasy za 30€, ktorý som porovnávala s bežne dostupnou Ziajou za 3€. Cenový rozdiel je citeľný, šampón Ziaja stojí len desatinu z ceny šampónu značky K18. Bola som o to viac nedočkavá na výsledok, ktorý vám dnes môžem zreferovať. Aby bol rozdiel čo najviac viditeľný, nepoužívala som po umývaní vlasov kondicionér.

3€ VS. 30€ ŠAMPÓN NA VLASY

Ziaja Limited Summer – micelárny šampón na poškodené vlasy

Poľská značka Ziaja prišla na trh v roku 1989, a odvtedy si získala mnoho priaznivcov. Ženy si ju pochvaľujú pre jej cenovo dostupnú pleťovú, telovú i vlasovú kozmetiku. Ziaja je bežne dostupná aj v drogériách, čo jej pomohlo a stále pomáha rásť na popularite. Devízou značky je dbať o zdravie a krásu zákazníkov, preto ponúkajú produkty, ktoré kombinujú vedecky overené prírodné zložky a moderné technológie. V ich širokej škále produktov nájdete aj vlasový šampón z dnešnej porovnávačky, ktorý je určený pre poškodené a vlnité vlasy. Minulý rok bol uvedený na trh ako limitovaná edícia pre letné obdobie, avšak na stránke Elnino je stále dostupný za skvelú cenu 3€. Obsahuje biotín a vitamíny B3,B5 a B6, ktoré sú mimoriadne vhodné pre vlnité a kučeravé vlasy. Micelárny šampón Ziaja je založený na systéme častíc, ktorý účinne čistí vlasy a pokožku hlavy. Má bohatú penu a vlasy vŕzgajú čistotou už po prvom umytí. Musím mu však vytknúť dve veci. Napriek tomu, že vlasom dodáva perfektný objem, dodáva ho len od strednej časti nižšie. V praxi, aby ste si to vedeli predstaviť, sú vlasy pri korienkoch skôr ulízané ako objemné. Taktiež nie som príliš spokojná s tým, ako vlasy vysušuje. Pri jeho používaní bez debát odporúčam zároveň používať kondicionér. Na druhú stranu musím vyzdvihnúť jeho prijateľnú cenu, dostupnosť v drogériách, vegánske zloženie a obsah prírodných zložiek v zložení, ktoré sú až v 93% zastúpení. Používať ho môžete celoročne, ale najväčšiu službu by mal urobiť v lete, kedy je vhodný pre používanie po kúpaní v bazéne aj v slaných vodách.

Plusy: rozumná cena, dostupný v drogérií, netestovaný na zvieratách, vegánske zloženie, prírodné zložky (až 93%), obsah biotínu, formuje vlny, vhodný po kúpaní v mori/v bazéne

Mínusy: vysušuje vlasy, nedodáva objem po celej dĺžke vlasov

Ziaja Limited Summer - micelárny šampón na poškodené vlasy

K18 Biomimetic Hairscience – čistiaci šampón na vlasy

So značkou vlasovej kozmetiky K18 som sa stretla prvýkrát, a to hneď počas porovnávacieho testovania šampónov. Predtým som o značke nemala páru ani slychu. Jeho cena sa pohybuje na internete rôzne. Zoženiete ho za 25€, ale aj za 40€. Stabilnú cenu má Elnino, kde nájdete šampón K18 Biomimetic Hairscience za 29€, avšak v zľave si ho viete kúpiť aj za menej. Dočítala som sa, že vlasová kozmetika značky K18 je vhodná aj pre vegánov a svoje výrobky netestuje na zvieratách. Jeho veľkým plusom je taktiež fakt, že neobsahuje sulfáty, parabény, ftaláty, silikóny a ani umelé farbivá. Výrobca ďalej udáva, že je vhodný pre každodenné umývanie vlasov, čo som však pre vlastné dobro neskúšala. Aktuálne si vlasy umývam každý druhý deň, čo mi akurát vyhovuje. Mám vlnité a suché vlasy, každodenné umývanie by im príliš neprospelo. Šampón som teda používala každý druhý deň, no pri prvom použití som s ním mala značné problémy. Nedokázala som ho poriadne otvoriť. Má iné otváranie ako väčšina šampónov, čo ma prekvapilo. Nemôžem však povedať, že som bola nadšená. Predstavte si situáciu, že si idete umývať vlasy a bojujete s otváraním šampónu. Nebolo to príjemné, určite som vyzerala komicky. Na druhú stranu rada vyzdvihnem dostatočnú penivosť, jemnú (veľmi jemnú) citrusovú vôňu, obsah patentovaného K18 peptidu a optimálne pH pre vlasy (4,5 – 5,5). Peptid je dôvodom pre ktorý je šampón citeľne drahší. Funguje totiž ako ochranný štít a eliminuje stratu proteínu, ktorá bežne nastáva pri umývaní vlasov. Nemenej dôležité je optimálne pH, ktoré zachováva uzavretú kutikulu počas umývania, čím udržuje prirodzenú úroveň hydratácie a hladké vlasy. Po umytí som mala vlasy krásne vlnité, čo mám inokedy len vďaka využitiu kondicionérov a krémov na vlasy. Neboli to klasické „strapaté“ vlny, ale rovnomerné. Okrem vyššej ceny a problémom s otváraním šampónu nemám čo vytknúť. Avšak, musím uznať, že mi príde predražený.

Plusy: netestovaný na zvieratách, bez obsahu sulfátov a parabénov, jemná citrusová vôňa, optimálne pH pre vlasy, obsah patentovaného K18 peptidu, vegánske zloženie

Mínusy: vyššia cena, problémy s otváraním

K18 Biomimetic Hairscience - čistiaci šampón na vlasy

Koľko peňazí ste maximálne ochotní minúť na vlasový šampón?