Slniečko sa nám so svojimi hrejivými lúčmi ukazuje čoraz častejšie. Mnohí sa tešia, že prišlo leto. Kupujú si plavky, rezervujú dovolenky, no niekedy zabúdajú na kvalitnú kozmetiku. V lete hrá rovnako prím ako v zime. S príchodom leta nezabúdajte na opaľovacie krémy s ochranným faktorom minimálne 30 a na kozmetiku, ktorá nebude pokožku zaťažovať. Pasé by mala byť dekoratívna kozmetika. Pokiaľ ste zvyknutá na líčenie, v lete stavte na minimalizmus. Postačí vám urobiť si obočie, vytočiť mihalnice a aplikovať lesk na pery. Pokožku tváre netreba zbytočne zaťažovať. Počas horúcich dní má čo robiť sama so sebou, aby sa dokázala vyrovnať so slnečnými lúčmi. O pokožke tela nehovoriac. V lete máme tendenciu stále viac a viac odhaľovať naše telá. Nosíme šortky, krátke šaty, či topy na ramienka. Pri nesprávnej starostlivosti o pokožku trpí celé naše telo. Osobne sa snažím počas leta vyhýbať sa slnku počas obedných a poobedňajších hodín, kedy sú lúče najsilnejšie. Rovnako nosím mnohokrát dlhé šaty, ktoré sú pre mňa pohodlnejšie. Nezabúdam ani na slnečné okuliare, či prikrývku hlavy. V mojom letnom repertoári taktiež nechýba kvalitná kozmetika na tvár a na telo, ktorá mi pomáha prežiť leto bezpečne a príjemnejšie.

Pripravte sa na leto

TVÁR

Nikdy som nepatrila medzi fanúšikov opaľovacích krémov, priznám sa. Hľadali by ste ich u mňa márne. Nemala som rada ich hutnosť a mastnotu. Nevedela som si nájsť opaľovací krém, ktorý by mi vyhovoval, a tak som radšej nenosila žiadny. To bola obrovská chyba, ktorú spätne ľutujem. Kvôli môjmu zlému rozhodnutiu nenosiť opaľovacie krémy sa u mňa vyskytla precitlivenosť na slnečné lúče a pehy na tvári. Áno, tie pehy sú síce pekné, ale v mojom prípade nie zdravé. Nedávno som sa dokonca rozprávala so známou, ktorá mi spomínala pigmentové škvrny. Tvorili sa jej rokmi, čo nepoužívala opaľovací prípravok. Jednu radu, ktorú si prosím z článku odneste je, aby ste si vždy pred odchodom z domu aplikovali opaľovací krém. Nielen na telo, ale aj na tvár. Nielen v lete, na tvár sa oplatí opaľovací krém používať aj v zime na horách. Slniečko tam vie urobiť s pokožkou šarapatu, verte mi. Na tvár momentálne používam opaľovací prípravok Nuxe s jemne medovou vôňou a s ochranným faktorom 50. Do pokožky sa vstrebáva okamžite, nie je hutný. Má skôr vodnatú konzistenciu.

Predtým, než si nanesiem opaľovací krém, umyjem a vyčistím si tvár. V lete používam miesto krémov na tvár pleťové gély, ktoré stoja minimálne za vyskúšanie. Pleťové krémy mi často pleť zaťažovali, bola rýchlejšia mastná a veľmi sa v lete potila. Pleťový gél s vitamínom C je pre mňa momentálne voľbou číslo jeden. Navyše má sviežu citrusovú vôňu.

Svojej pleti počas leta pravidelne (aspoň 2x týždenne) doprajem aj pleťovú masku. Používam klasickú, ktorá sa zmýva, ale aj látkové. Zdá sa mi, že v lete je moja pleť príliš namáhaná (mám zmiešaný typ pleti s chronickou dermatitídou), a tým pádom sa bez pleťových masiek nezaobídem. Pleťové masky, ktoré sa zľupujú, sú pre mňa tabu. Ako som spomínala, najčastejšie používam umývateľné vodou a látkové. Naposledy som našla na Elnino hydratačnú pleťovú masku Kocostar. Zaujala ma svojou jedinečnosťou. Vybrala som si pleťovú masku, ktorá je tvorená z plátkov „citrónov“ namočených v hydratačnom sére. V obale sa nachádzalo niekoľko plátkov látkových citrónov, ktoré som aplikovala na problematické miesta pleti. Plátky sa mi vošli takmer na celú pleť, no primárne som ich využila na čelo, nos a bradu. Bola som veľmi spokojná. Nezľaknite sa však vône, pokiaľ si masku objednáte. Prvotne mi prišla ako citrónový čistiaci prostriedok. Intenzívna citrónová vôňa vás naladí a osvieži počas letných dní.

Pripravte sa na leto - tvár

TELO

Zabudnúť by sme nemali ani na telo. Mnohí sa počas leta odhaľujeme do plaviek, čím je naša pokožka neustále vystavená slnečnému žiareniu. Tobôž vo vode, kde nás slniečko dokáže opáliť (a spáliť) omnoho skôr. Avšak, čo robiť v prípade, že nás už stihlo spiecť? Hlavne sa nesprchovať horúcou vodou, nepoužívať na telo píling, nenatierať si telo ľadom, či chytať si, škrabať a lúpať pokožku. Dráždili by ste ju viac, než je. V prípade spálenia prvý deň prikladajte vlažné, mierne studené obklady na úľavu. Nie ľadové! Neskôr, na druhý až tretí deň, keď sa pokožka upokojí, odporúčam natierať si postihnuté miesta telovým gélom s Aloe vera. Telový gél Diet Esthetic pomôže pri spálení pokožky jej regeneráciou a hydratáciou, ale aj protizápalovým účinkom. Na pokožke tela neštípe, ale ochladzuje postihnuté miesta. Vstrebáva sa dostatočne rýchlo a môžete ho použiť aj po epilácií.

Aloe vera gél je rozhodne mojou prvou pomocou. Neskôr sa však spolieham aj na termálnu vodu v spreji, ktorú používam nielen na telo, ale aj na pleť. Nanášam si malé množstvo na tvár, na ruky a niekedy aj na stehná. Nanáša sa rýchlo a jednoducho. Je priam vhodná na dni, kedy je pokožka tela i tváre vystavená nepriaznivému počasiu (UV žiarenie, znečistenie, stres, dym,..). Rovnako je termálna voda vhodná ako pomocníčka pri opaľovaní, kedy naša pokožka stráca potrebnú a prirodzenú vlahu. Koža počas opaľovania stráca vodu najmä potením, a preto je vhodné aspoň z času načať nastriekať sa termálnou vodou v spreji. okrem pocitu okamžitého osvieženia ochránite svoju pleť pred nadmerným vysúšaním.

A keď som už načrtla potenie, počas leta nás trápi viac než inokedy. Nie je potrebné voči nemu vyslovene bojovať, no samozrejme záleží od činnosti vašich potných žliaz. Moje potné žľazy sú v lete obzvlášť aktívne, až príliš. Používam namiesto dezodorantu antiperspirant, inak by som mala kade – tade mokré mapy na oblečení. Najradšej mám gulôčkové alebo tuhé antiperspiranty, ktoré rýchlo zaschnú. Výnimkou nie je ani antiperspirant Ziaja s letnou ananásovou vôňou. Jeho výhodou je nielen vegánske zloženie, ale aj dostatočný želaný efekt. Môžem svedomito napísať, že pri antiperspirante Ziaja platí staré známe: „za málo peňazí, veľa muziky“.

Pripravte sa na leto - telo

Bez ktorých kozmetických výrobkov si neviete predstaviť leto?