Umývanie vlasov môže byť hotovou vedou. Všade sa dočítate iné informácie, rady a triky, ako si správne umývať vlasy. Čo používať a ako často. Jeden by sa z toho zbláznil. Stačí si prelistovať v obchode pár magazínov v ktorých sú články o vlasovej starostlivosti. Môžem vám garantovať, že v každom sa dočítate niečo iné. Vysvetlenie je pritom jednoduché. Každý vlas potrebuje niečo iné, rovnako každá pokožka na hlave produkuje iné množstvo mazu. Poznám ženy, ktoré si vystačia s umytím vlasov raz týždenne. Poznám aj také, ktoré si vlasy umývajú každý deň. Pre mňa osobne sú to extrémy, ale ako som spomínala, každý vlas a každá pokožka hlavy potrebuje inú staroslivosť. Osvedčilo sa mi umývať si vlasy v priemere 3x do týždňa. Pred umývaním si vlasy vyčešem a umývam ich na dvakrát teplou vodou a šampónom. Kondicionér a masky aktuálne používam zriedka, a preto je pre mňa dôležité mať tip – top šampón. Doposiaľ sa mi najviac osvedčil šampón od Weledy a šampón značky Moroccanoil (zázrak pre vlnité a kučeravé vlasy). Posledne som vyskúšala aj šampóny značiek Alterna a Olaplex.

OLAPLEX VS. ALTERNA, KTORÝ ŠAMPÓN JE LEPŠÍ?

Olaplex – Regeneračný šampón

Značku Olaplex pozná nejedna z nás, a to najmä z kaderníckych salónov, či od známych hviezd. Je to profesionálna vlasová kozmetika, ktorá je dostupná v nejednom vlasovom štúdiu. Cenovo sa zväčša pohybuje od 30€ vyššie, no mnoho žien vám povie, že sa do vlasovej kozmetiky Olaplex oplatí investovať. Výrobcovia Olaplexu sa pýšia tým, že práve ich značka je tá, ktorej účinky sú viditeľné na všetkých typoch vlasov. Je to trúfalé tvrdenie, ktorého skutočnosť ma vždy zaujímala. Doposiaľ som sa nestretla so žiadnym negatívnym názorom na šampón, či iný produkt od Olaplexu, a tak som bola zvedavá. Vyskúšala som si šampón N°4, ktorý je formulovaný s patentovanou technológiou Olaplex Bond Building. Medzi jeho najväčšie prednosti patrí zaiste jeho vegánske zloženie a schopnosť udržiavať dlhšiu životnosť farby na vlasoch (pokiaľ si farbíte vlasy). Ako som spomínala v úvode, vlasy si umývam s každým šampónom na dvakrát, čo nie je výnimkou ani v tomto prípade. Môžem spokojne vyhlásiť, že šampón Olaplex má skvelú penivosť, jemnú čajovú vôňu s nádychom ovocia a na umytie vlasov vám postačí množstvo o veľkosti orieška, ba možno hrášku. Je dostatočne hutný a hustý, čiže vám väčšie množstvo bude viac na príťaž ako na osoh. Použitie je úplne rovnaké ako pri iných šampónoch, teda až na aplikované množstvo. Šampón poriadne vmasírujem do vlasov a vlasovej pokožky a následne ho umyjem teplou (nie horúcou!) vodou. Postup zopakujem a vlasy jemne presuším uterákom. Nechávam ich schnúť voľne, nepoužívam na ne umelé teplo, fén. Po prvom použití som mala už na druhý deň mastné vlasy, no bolo to z dôvodu, že som použila zbytočne veľké množstvo šampónu. Pri druhom použití som bola opatrnejšia a riadila som sa heslom: Menej je viac. Vlasy pomaly prestávali elektrizovať, boli uhladené, voňavé a posilnil sa aj vzhľad mojich prirodzených vĺn. Pokožka po používaní nebola ani raz podráždená, nezaznamenala som ani lupiny, či chrastičky na pokožke hlavy. Najväčšie plus, ktoré som zaznamenala, je miernejšie vypadávanie vlasov než predtým.

Zloženie:

voda, lauroylmetylizotionát sodný, kokamidopropylhydroxysultain, kokoylglycinát draselný, kokoyl glutamát disodný, lauroylsarkozinát sodný, kokoát draselný, decylglukozid, Glycereth-26, bis-aminopropyldiglykoldimaleát, propándiol, acai berry extrakt, extrakt z granátového jablka, rozmarínový extrakt, banánový extrakt, oreganový extrakt, noni extrakt, extrakt z koreňa lopúcha, parfum, kokamidopropylamínoxid, laurethsulfosukcinát disodný, pantenol, glykoldistearát, kokosylglutamát sodný, metylglucet – 20, akrylátový kopolymér, marhuľový olej, filtrovaný a fermentovaný argánový olej, fermentovaný extrakt oleja zo semien čajovníka čínskeho, PEG – 120 metylglukóza dioleát, kyselina citrónová, laurylsulfoacetát sodný, guar hydroxypropyltrimonium chlorid, polyquaternium – 10, Dimetikonový kopolymér, polyquaternium – 11, etyléndiamín disukcinát trojsodný, C11 – 15 parét – 7, laurét – 9, glycerín, tridecét – 12, hexyl cinnamal, limonén, C12 – 13 pareth – 23, C12 – 13 pareth – 3, hydrolyzovaný rastlinný proteín, PG-propyl silantriol, kyselina octová, citral, kyselina benzoová, tetrasodná EDTA, trifosfát pentasodný, polyakrylát sodný, pentaerytrityl tetra-Di-T-butyl, hydroxyhydrocinamát, disodná EDTA, benzoát sodný, sorbát draselný, fenoxyetanol (môže spôsobiť podráždenie pokožky!), chlórfenezín (môže vyvolať kožné podráždenie, problémy s dýchaním a rôzne prejavy alergií), etylhexylglycerín, kvartérium – 95, PEG – 8, PEG – 8/SMDI kopolymér, palmitoylmyristyl serinát, hyaluronát sodný, tokoferol, biotín, extrakt zo semien slnečnice, slnečnicový olej

Olaplex - Regeneračný šampón

Alterna – Šampón pre lesk a hydratáciu vlasov

Zakaždým, keď viem, že idem písať niečo negatívne, je mi smutno. Život síce nie je len o tom „peknom“, no snažím sa vyberať si produkty, ktoré by mi mohli sadnúť. Mám rada pozitívne a úprimne recenzie. O šampóne Alterna to bude úprimné, ale menej pozitívne. Niektoré ho poznáte vďaka herečke Jennifer Aniston, ktorá ho používala až do doby, kým si nezaložila vlastnú značku vlasovej kozmetiky. Síce som sa nikde nedočítala, čo presne jej na šampóne My hair my canvas vyhovovalo, ale zrejme to ani nie je podstatné. Mne na ňom vyhovuje jeho obal, presnejšie dávkovač. Viete si ho uzamknúť, aby sa šampón nevylial. Taktiež sa mi páči jeho jemná a nevtieravá vôňa, ktorá vás na chvíľu prenesie do prírody. A tu by som o pozitívach skončila, žiaľ. Šampón My hair my canvas mi nesadol tak, ako som si myslela. Po prvom nanesení mi pení minimálne, peniť začne až po druhom nanesení šampónu. Penivosť nie je pre mňa ten najväčší problém. Ten sa skrýva inde. Po každom použití a umytí vlasov ma veľmi svrbela pokožka hlavy. Vytvorili sa mi na nej malé chrastičky a prvé dva týždne som viedla malý boj s lupinami. Kto mal lupiny vie presne, aké ťažké je sa ich zbaviť. Našťastie sa situácia s lupinami upokojila, no svrbenie pokožky nevymizlo. A tak, okrem príjemnej vône, vegánskeho zloženia a parádneho obalu, nemám príliš čo pochváliť. Tentokrát je jednoznačným víťazom Olaplex.

Zloženie:

voda, olefínsulfonát sodný C14 – 16, lauroylmetylizotionát sodný, glycerín, kokamidopropylbetaín, laurethsulfosukcinát disodný, kokamidopropylhydroxysultain, benzoát sodný, sorbát draselný, kokamid MIPA, PEG – 200 hydrogenovaný glycerylpalmát, PEG – 7 glycerylkokoát (môže vykazovať karcinogénne účinky!), extrakt zo zelených rias, ľaliový extrakt, glykoldistearát, guar fydroxypropyltrimonium chlorid, kyselina citrónová, disodná soľ EDTA, butylénglykol, kyselina mliečna, atearét – 4, parfum, benzylbenzoát, benzylsalicylát, linalool, citral, geraniol, limonén, eugenol, hexyl cinnamal

Alterna - Šampón pre lesk a hydratáciu vlasov

Poznáte vyššie spomenuté značky šampónov?