Zmiešaná pleť, ako už názov napovedá, je pleť, ktorej hlavným rysom je mastná koža v T-zóne okolo čela, očí a nosa. Na lícach je naopak suchá. Pri starostlivosti o tento typ pleti je dôležité myslieť na to, že každá oblasť má svoje potreby. Zmiešaná pleť sa skladá z dvoch rôznych typov pokožky: normálnej až suchej kože a mastnej, problémovej kože. Pleť v T-zóne má tendenciu sa viac mastiť a na povrchu vytvárať nečistoty. To je spôsobené tým, že mazové žľazy v týchto oblastiach sú viac aktívne. Zmiešaná pleť sa objavuje predovšetkým v puberte, najčastejšie trvá až do menopauzy. Nie je však dôvod obávať sa, pretože pleť sa časom zjednotí. Všeobecne platí, že čím viac starneme, tým je pleť viac suchá. Ale ako sa o zmiešanú pleť správne postarať? Mastná a zmiešaná pleť potrebuje zvláštnu starostlivosť, ktorá pleť zjemňuje, znižuje produkciu mazu a zároveň hydratuje. Všetko vymenované poskytuje darčeková kazeta Clinique – 3 Step skin care, ktorú vám dnes predstavím.

Produkty pre starostlivosť o zmiešanú pleť

3 základné produkty, ktoré musíte mať

Skutočne dôležité je obnoviť rovnováhu vašej pleti. Prestať sa trápiť nad tým, aké produkty používať, koľko ich používať a zbytočne nezaťažovať pleť množstvom produktov. Úplne prvým krokom ku obnoveniu rovnováhy pleti je čistenie. Sem patrí čistenie čistiacim gélom, mydlom, príp. penou a následne starostlivosť s čistiacou vodou, či pleťovým tonikom. Druhým krokom je hydratácia pleťovým krémom. Uistite sa, že používate ľahký krém s nízkym obsahom oleja. Aby ste svojej pokožke poskytli tú najlepšiu starostlivosť, dbajte na to, aby bol krém určený pre zmiešanú pleť. V darčekovej kazete Clinique nájdete dva produkty na dokonalé vyčistenie zmiešanej pleti, a to čistiace mydlo a čistiacu vodu, ale aj hydratačný krém na záverečnú starostlivosť o pokožku. Nezabúdajte, že zmiešanú pleť je potrebné čistiť šetrne. Ak je možné, odporúčam vyhýbať sa produktom s vysokým obsahom etanolu, zmiešaná pleť ho nemusí znášať dobre. Produkty, ktoré doma potrebujete, aby bola vaša pleť zdravá a žiarivá, sú súčasťou darčekovej kazety Clinique, ktorá vám pri pravidelnom používaní produktov (ráno a večer) vydrží približne 3-4 týždne. Záleží od toho, koľko produktu ste zvyknutí na tvár používať. Odporúčam to nepreháňať, najmä v oblasti T – zóny. Hydratovať je ale potrebné aj ju!

Clinique - starostlivosť pre zmiešanú pleť

Pomôcka na čistenie pleti

Okrem troch produktov pre zmiešanú pleť, ktoré sme si spomenuli v predošlom texte, by ste mohli zvážiť aj kúpu čistiacej pomôcky. Nemusí to byť na prvýkrát čistiaca pomôcka za niekoľko desiatok eur. Celkom slušne poslúži aj jej náhrada značky Gabriella Salvete, ktorú aktuálne zoženiete v zľave za necelé 4€. Spolu s darčekovou kazetou Clinique vám vytvorí čistiaci set za ktorý nemusíte utratiť množstvo peňazí. Osobne síce používam od decembra minulého roka čistiacu pomôcku značky Foreo, ktorú som dostala darom od partnera, no nedám dopustiť ani na klasické pomôcky na čistenie pleti, ktoré doma mám vždy pre prípad vycestovania. Na cesty si nerada beriem produkty, ktoré sú drahé. A tak aj vy, pokiaľ už doma máte drahšiu čistiacu pomôcku, môžete zvážiť kúpu ďalšej, finančne menej nákladnej, ktorá s vami bude chodiť na cesty. Konkrétne tá, ktorú vidíte na fotografií dole, sa dá prakticky prichytiť na prst, čím sa s ňou ľahšie manipuluje. Navyše má krásnu ružovú farbu, ktorá určite nejednej z nás polichotí. Pokiaľ ste samozrejme milovníčky ružovej.

Gabriella Salvete - pomôcka na čistenie pleti

Dá sa poraziť zmiešanú pleť inak ako kozmetikou?

Samozrejme, dá. Dôležité je však poznať príčiny vašej zmiešanej pleti. Rolu zohráva pohlavie, vek, niektoré ochorenia, ale aj užívané lieky. V mnohých prípadoch môže byť nadmerne mastná pleť spojená s chorobou seboroická dermatitída. Tvorba mazu môže byť provokovaná aj vonkajšími vplyvmi. Snaha nadmerne čistiť zmiešanú až mastnú pleť, predovšetkým prípravkami s vyššími koncentráciami etanolu, vedie k zvýšeniu tvorby mazu a zhoršeniu stavu. Tvorbu mazu môžu podporovať niektoré činnosti, ako napríklad pobyt vo veľmi teplom a vlhkom prostredí alebo niektoré druhy liečiv. S vekom sa aktivita mazových žliaz znižuje, čo je dobrá správa, ktorú som už spomínala. Na to, aby sme vedeli zatočiť so zmiešanou až mastnou pleťou aj inak, ako kozmetikou, potrebujeme poznať aj rizikové faktory, ktorým sa treba pri zmiešanej až mastnej pleti vyhýbať. Naďalej som však zástanca správne zvolenej kozmetiky a návštev kozmetičky. Vypichnem ešte najčastejšie rizikové faktory, a tým by som dnešný článok ukončila. Verím, že sa vám páčil.

Rizikové faktory môžu byť v prvom rade vrodené, pri ktorých je prirodzene zvýšený počet mazových žliaz, či zvýšené hladiny androgénnych hormónov, najmä testosterónu. Rovnako si treba dávať pozor aj na prostredie v ktorom pracujete, pretože pracoviská so zvýšenou teplotou a vlhkosťou (kuchyne, čistiarne, bazény, fitká, kaderníctva, kozmetické služby, a pod.) sú rovnako provokatérmi pri zmiešanej až mastnej pleti. V neposlednom rade je rizikovým faktorom nevhodne zvolená kozmetika a strava (ostré a tučné jedlá).

Clinique - starostlivosť o zmiešanú pleť

Venujete dostatok času starostlivosti o svoju pleť?