Objavila sa mi pár mesiacov dozadu a zhoršila sa nosením rúška počas prvej vlny pandémie. Dermatitída. Spoločne s lekárkou sme ju liečili špeciálnou masťou, ktorá mala dermatitídu úplne vyliečiť a tanínovým púdrom, ktorý mal zmierniť jej prejavy. Podarilo sa? Nie, a preto píšem článok zameraný na prírodné oleje, ktoré som s malou nádejou v duši chcela vyskúšať, či mi pomôžu. Na internete som si našla, že najlepšie oleje v boji proti dermatitíde sú: mandľový, olivový, ryžový, šípkový, kokosový, marhuľový, pupalkový a Vitamín E. Internet dokáže byť veľkým pomocníkom. Na testovanie som si vďaka radám, ktoré som našla na istej webovej stránke, zvolila puplkový a šípkový olej. Ku ním aj Vitamín E, ktorý by nemal chýbať žiadnej žene s problematickou, citlivou, podráždenou, či suchou pokožkou na tvári alebo inde na tele.

Bell medi - prírodné oleje

VITAMÍN E

Ako som naznačila v úvode, vitamín E je skutočným darom prírody, vskutku by žene nemal chýbať. A nielen žene. Vitamín E nie je žiadny nováčik. Kto sa s ním nestretol v lekárni či drogérii, mal ho určite už veľakrát na tanieri. Na svojom tele by ste len ťažko hľadali partie, kde nemá vitamín E uplatnenie. Vitamín E sa považuje za účinný antioxidant nielen v tele, ale i na jeho povrchu – pokožke. Antioxidanty zabraňujú voľným radikálom v tom, aby poškodzovali bunky. Okrem iného zlepšuje elasticitu, podporuje tvorbu nových buniek a produkciu kolagénu, ktorý pleť vyhladzuje a omladzuje. A to je dôvod, prečo ho ženy milujú a potrebujú. Pokiaľ vám nie je úplne po chuti používať čistý vitamín E priamo na pleť, môžete si pár kvapiek kvapnúť do vášho obľúbeného denného a nočného krému, či využiť vitamín E ako základ pre domáce recepty prírodnej kozmetiky. Dokonca, ak vás trápia jazvy, strie, popáleniny, odreniny, pigmentové škvrny či iné nechcené zafarbenie pokožky, prírodný vitamín E vám pomôže tieto nedostatky napraviť. Rovnako dobre pôsobí na nechty a nechtovú kožtičku. Používať by sa mal pravidelne, a to aspoň dvakrát denne. Ideálne je použiť ho večer a nechať pôsobiť počas noci, prípadne ráno, ešte pred nanesením mejkapu. Nanášajte ho v jemnej vrstve, ktorú dôkladne rozotriete. Pred použitím oleja je potrebné pleť najprv vyčistiť, respektíve odlíčiť. Lepšie výsledky dosiahnete aj masážou s použitím Vitamínu E. Pozor na užívanie vitamínu E by si však mali dať tehotné a dojčiace ženy a ľudia, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi, či podstupujú chemoterapiu a rádioterapiu.

Vitamín E

PUPALKOVÝ OLEJ

Nemal by chýbať v lekárničke ľudí, ktorí trpia nejakými kožnými ťažkosťami, konkrétne ekzémom, lupienkou a atopickou dermatitídou. Dokázaný je aj jeho vplyv eliminovať začervenanie, drsnosť a únavu pleti. To znamená, že má hojivé a protizápalové vlastnosti, ktoré ocenia hlavne dámy s problematickou i starnúcou pleťou. Zoznámte sa, pupalkový olej. Využívaný hojne v prírodnej kozmetike určenej pre suchú, starnúcu, či atopickú pokožku. Vôňa pupalkového oleja je slabá, takmer ju necítiť. Len bystrý čuch dokáže ucítiť lupene pupalky na ktorú akoby dopadali čerstvé kvapky dažďa. V tom najčistejšom zložení je však príliš ťažké odhaliť vôňu. Parfumáciu a vôňu samotnú spomínam z dôvodu, že mnoho žien si kúpi v domnení, že sa im vylieči ekzém, pupalkový olej. Nie vždy však čítajú zloženie, a tak sa môže stať, že ich pleť bude v horšom stave, než bola predtým. Našťastie, spoločnosť BellMedi má tie najčistejšie oleje v ktorých nenájdete alkohol, ani parfumáciu. Čo sa týka ekzému, zastúpené omega-6 nenasýtené mastné kyseliny majú schopnosť zmierniť jeho príznaky, teda svrbenie a začervenanie. Okrem toho tieto zdravé tuky pomáhajú s hormonálnou rovnováhou, čo je na nezaplatenie aj pri psoriáze. A ako olej z pupalky použiť? Stačí, ak votriete niekoľko kvapiek do dokonale vyčistenej pleti, alebo ho pridáte do krémov či inej kozmetiky. Okrem toho, že pupalkový olej pomáha v boji proti dermatitíde a ekzému, pomáha aj redukovať vrásky, tmavé kruhy pod očami, starecké škvrny. či iné nedostatky pokožky. Môžete ho využiť aj ako aromaterapiu (nie do lampy!), potierať si ním spánky pre psychické upokojenie, či potierať si podbruško pri menštruačných bolestiach. Odskúšané, naozaj pomáha.

Pupalkový olej

ŠÍPKOVÝ OLEJ

Šípkový olej výrazne redukuje strie, jazvy po operáciách, akné a popáleninách – zvyšuje bunkovú regeneráciu, výrazne pomáha nahradiť zjazvené tkanivo normálnou , zdravou pleťou a je účinný aj na keloidné jazvy, či v boji proti dermatitíde. Šípkový olej mení samotnú štruktúru pleti, ale tiež zlepšuje jej farbu, pružnosť a jas. Rovnako zmierňuje vrásky a predčasné starnutie pleti – vyhladí a spevní pleť. Považuje sa za jeden z najúčinnejších olejov proti pigmentovým škvrnám a v boji proti ekzémom. V roku 1983 výskumom na univerzite v Santiagu na 180 ľuďoch s veľkými poškodeniami kože, ako výrazné jazvy po úrazoch a operáciách, ekzémy, jazvy po akné, hlboké vrásky, poškodenie UV žiarením, radiáciou, jazvy po popáleninách, predčasné starnutie pokožky, dermatitídy a iné poškodenia kože. V týchto testoch bolo dokázané, že šípkový olej je prekvapujúco účinný – výrazne redukuje jazvy, vrásky, pôsobí proti starnutiu pleti. Významne regeneruje pokožku a navracia jej pôvodnú farbu a jas. Ďalšia významná štúdia bola robená v roku 1988 na ženách vo veku medzi 25 -35 rokov. Všetky vykazovali známky predčasného starnutia pleti (vrásky, pigmentové škvrny, strata jasu a pod.). Po 4 mesiacoch každodenného používania šípkového oleja vrásky a škvrny úplne zmizli, alebo boli výrazne redukované. Práve preto sa šípkový olej stáva súčasťou drahých protivráskových krémov a je často vyžívaný aj kozmetickej a lekárskej praxi. Je veľmi vhodný aj pre tehotné ženy a bábätká. Šípkový olej sa používa na vyčistenú, jemne navlhčenú pokožku tváre, krku a dekoltu naneste pár kvapiek oleja, jemne rozotrite a zľahka premasírujte celú ošetrovanú oblasť. Výborný je aj na večernú starostlivosť o pokožku očného okolia: bruškami prstov ho jemne naneste okolo očí a zľahka poklepkávajte, kým sa nevstrebe.Olejom môžete obohatiť aj svoj pleťový krém, do ktorého po nabratí do čistej dlane prikvapnete 1-2 kvapky oleja, premiešate a nanesiete na tvár. POZOR, šípkový olej relatívne rýchlo oxiduje pod vplyvom UV žiarenia, preto sa jeho samostatné použitie neodporúča počas slnečných dní (vhodnou kombináciou s inými olejmi však možno dosiahnuť primeranú oxidačnú stabilitu, a teda bezproblémové denné používanie).

Šípkový olej

Mali ste niekedy problémy s dermatitídou? Čo pomohlo vám? 🙂