Nie je tomu tak dávno, čo moja pleť zažila hrôzostrašnú udalosť. Nepreháňam. Postrehla ma akútna dermatitída, bolestivý zápal kože s vyrážkami, ktoré boli nielen v okolí očí, ale i úst. Boleli, štípali, svrbeli. Myslela som si, že moja pleť sa už nedostane do „normálneho“ stavu, ktorým kedysi disponovala. Prešla som si mastnou pokožkou, neskôr zmiešanou, až som sa nakoniec dostala do kategórie „citlivá a podráždená“. Dlho som dumala, čím mohol byť zápal pokožky spôsobený. Používala som vždy len prírodnú kozmetiku, no treba si uvedomiť, že naša koža je tiež orgánom, tým najväčším, aký máme. Svojím črevám a pečeni chceme dopriať detox každoročne, no detox potrebuje aj koža. Musela som vyradiť z mojej starostlivosti o pleť tuhé mydlo, ktorým som si vždy umývala pleť. Začalo mi vysúšať pokožku a zápal sa zhoršoval. Neskôr som vysadila aj bambucké maslo, ktoré som používala, aby moja pleť nebola príliš suchá. Myslela som, že ak ju poriadne vyživím, všetko bude OK. Ale nebolo. Podľa všetkého mi nerobilo dobre v období dermatitídy ani bambucké maslo, ktoré moju pokožku ešte väčšmi zaťažovalo. Bola som zúfalá, a to doslova. Veľmi som sa trápila. Lekárka mi predpísala na dezinfekciu miest, ktoré postihla dermatitída, borovú vodu a na večer tanínový púder, ktorý mal vyrážky vysušiť. Tento stav nemal konca kraja. Až som sa dostala ku cenovo dostupnej farmaceutickej značke Ziaja Med, ktorú zoženiete aj v lekárňach. Pozor, výrobky nie sú prírodné. Sú však medicínskou sériou lekárskej dermo – kozmetiky. A tak som vyskúšala, i keď som sa spočiatku bála, že sa moja dermatitída ešte zhorší.

Výrobky farmaceutickej značky Ziaja Med

Čistiaci gél pre alergickú a atopickú pleť

V akútnej fáze dermatitídy som nepoužívala okrem bórovej vody na dezinfekciu a tanínového púdru na vysušenie vyrážok nič. Bála som sa. Vyrážky samé o sebe boli dosť bolestivé, a tak som si ani nevedela predstaviť používať čokoľvek iné, čo nebolo ordinované lekárkou. Akonáhle sa pleť mierne upokojila a vyrážky prestali bolieť, skúsila som čistiaci gél pre alergickú a atopickú pleť. Je veľmi dôležité, aby ste si vyskúšali znášanlivosť čistiaceho gélu na vašej pokožke z vnútornej strany lakťa. Ak do niekoľkých minút nespozorujete začervenanie, svrbenie, pálenie, vyrážky, či iný príznak alergie, môžete použiť čistiaci gél aj na vašu pleť. Momentálne ho používam každé ráno, no spočiatku som si musela zvyknúť na niečo iné ako tuhé mydlo, ktoré som využívala na čistenie pleti doteraz. Čistiaci gél pre alergickú a atopickú pleťneutrálnu vôňu – bez parfumácie, mliečnu farbu a konzistenciu skôr mlieka ako gélu, no v konečnom dôsledku pri umývaní pokožky vytvára efekt gélu. Malé množstvo gélu by sa malo napeniť v mokrých rukách a pomocou prstov masírovať do pokožky. Následne opláchnuť vlažnou vodou. Mne to vychádza tak, že približne jedno až dve stlačenia pumpičky mi vydajú množstvo gélu, ktoré potrebujem. Čistiaci gél si následne málinko rozpením v dlaniach, no následne ho nenanášam prstami, ako by sa malo, ale dlaňami. Napriek tomu je efekt vskutku dobrý. Najviac ma prekvapil fakt, že čistiaci gél pleť absolútne nevysušuje, práve naopak. Pleť ostáva hydratovaná, doslova. Akoby ste sa umývali pleťovým krémom. Nielenže pleť vyčistí, on ju aj ošetrí. Pre mňa je to premiéra, nakoľko so žiadnym produktom som doteraz nemala takúto skúsenosť. Nikdy som nemala gél, ktorý by na pleti nechal ochranný filter podobný krému. Na pleťové krémy som však zvyknutá, a tak si hneď nanášam aj pleťový krém. Ak však patríte medzi ľudí, ktorí nemajú radi pleťové krémy, s týmto gélom som si viac ako istá, že ho ani nebudete potrebovať. Rovnako odporúčam výrobok všetkým, čo majú problémy s citlivou pokožkou. Je pravda, že čistiaci gél obsahuje metylparabén a etylparabén, ktoré sú potencionálne zdraviu škodlivé, no na druhú stranu neobsahuje mydlo, silikóny, farbivá a minerálne oleje, ktoré by mohli narušiť funkciu a vstupnú bránu citlivej pokožky. Čistiaci gél vašu pokožku hydratuje tak, ako to žiadny gél ešte nedokázal. Navyše má prirodzené pH a je alergicky aj dermatologicky testovaný. Pre alergickú, citlivú, problematickú, vysušenú, či atopickú pleť ako stvorený.

Zloženie: voda, cetearyl alkohol (derivát prírodného pôvodu), kokosylizionát sodný (derivát prírodného pôvodu), PEG – 8, pantenol, fenoxyetanol (chemická látka potencionálne zdraviu škodlivá!), metylparabén (chemická látka potencionálne zdraviu škodlivá!), etylparabén (chemická látka potencionálne zdraviu škodlivá!), propylén glykol (chemická látka bez negatívnych účinkov na zdravie)

Čistiaci gél Ziaja Med

Upokojujúci krém na atopickú pleť

Po vyčistení pleti čistiacim gélom prichádza na rad hydratácia. Odkedy mám suchšiu pokožku, nedokážem začať deň bez pleťového krému. Po mojej akútnej dermatitíde sa to ešte zhoršilo, a tak som si už dupľom nedokázala predstaviť deň bez akéhosi upokojujúceho krému. Do rany mi prišiel upokojujúci krém na atopickú pleť, pri ktorom som spočiatku bola veľmi opatrná, rovnako ako pri čistiacom géle, no neskôr sa stal mojím skvelým pomocníkom. Ako všetky pleťové krémy, aj tento je potrebné nanášať na suchú a vyčistenú pleť, preto odporúčam pred nanesením upokojujúceho krému začať čistiacim gélom, ktorý pleť pripraví na aplikáciu pleťového krému. Pleťový krém Ziaja Med Atopic Treatment je určený, ako už názov napovedá, pre starostlivosť o atopickú pleť nielen dospelých, ale aj detí. Jeho hypoalergenné zloženie pokožku nedráždi a má intenzívne upokojujúce a hydratačné účinky. Nanášať si nemusíte veľké množstvo, no ak to omylom preženiete, upokojujúci krém sa rýchlo vstrebe. Rovnako ako čistiaci gél, aj pleťový krém zanecháva na tvári ochrannú vrstvu, nejedná sa však o mastný film. Ide o vrstvu, ktorú si uvedomíte až pri večernom umývaní pleti, nakoľko bude vaša pleť jemná a intenzívne hydratovaná. Upokojujúci krém na atopickú pleť neštípe, nepáli, nevysušuje a nezanecháva začervenané miesta na pokožke. To, čo ho robí takým výnimočným, sú ceramidy, ktoré majú ochranné a regeneračné účinky, čím zvyšujú ochrannú bariéru pleti. Ďalej stojí za spomenutie bambucké maslo, vitamín E, či urea. Na záver by som dodala, že balenie má 50ml a vydrží približne mesiac. Nakoľko je výrobok bez parfumácie, je vhodný aj pre mužov, nielen pre ženy. Navyše predlžuje obdobia bez atopických prejavov, čo mám vyskúšané a potvrdené na vlastnej pleti. I keď sa nejedná o prírodnú kozmetiku s mnohými certifikátmi, bola som nadmieru spokojná a určite mám v pláne vyskúšať ďalšie výrobky značky Ziaja MED. To, že sa jedná o kvalitnú farmaceutickú kozmetiku potvrdzuje aj fakt, že ju nájdete nielen online a v kamenných predajniach, ale aj v mnohých lekárniach.

Zloženie: voda, močovina (chemická látka bez negatívnych účinkov na zdravie), triglycerid kyseliny kaprínovej (derivát prírodného pôvodu), glycerylstearát (derivát prírodného pôvodu), glycerín, cetearyl alkohol (derivát prírodného pôvodu), bambucké maslo, polyglyceryl-3-metylglukóza distearát (derivát prírodného pôvodu), ceramidy (deriváty prírodného pôvodu), fytospigozín, cholesterol (derivát prírodného pôvodu), lauroyl laktylát sodný (derivát prírodného pôvodu), karbomér (chemická látka bez negatívnych účinkov na zdravie), xantánová guma, maltoolygozylglukozid, hydrogenovaný škrobový hydrolyzát, vitamín E, acetát, alantoín (derivát prírodného pôvodu), glyceryl kaprylát (derivát prírodného pôvodu), fenoxyetanol (chemická látka potencionálne zdraviu škodlivá!), DMDM hydantoín, chlorfenesín (chemická látka potencionálne zdraviu škodlivá!)

Pleťový krém Ziaja Med

Ako sa o svoju pleť staráte vy? 🙂