Ahojte!
Nikdy som na blogu nepridávala články, ktoré by boli niečo na spôsob tých, kde sa porovnávajú produkty. Napadlo ma, že by to mohla byť zaujímavé a pre vás prínosné, a tak som tu dnes s takýmto typom článku. Môžem to nazvať napríklad porovnávacia recenzia?
Predtým, ako začnem testovať vám však musím povedať, o aké produkty vlastne ide. Jedná sa o dve prírodné mydlá zo stránky Saporia. Presnejšie ide o prírodné antibakteriálne mydlo a jasmínové glycerínové mydlo. Viac sa však už dočítate v článku. 😊

PRÍRODNÉ ANTIBAKTERIÁLNE MYDLO

Vzhľadom podobné mydlo, ako je toto, ste mohli vidieť už v jednej recenzii, a to presnejšie v recenzii na mätové farmárske mydlo. Podstatný rozdiel je však ten, že toto mydlo mi narozdiel od toho mätového vyhovovalo väčšmi.
Prírodné antibakteriálne mydlo ma dostalo najmä tým, že je o ňom písané ako o mydle, ktoré má repelentný účinok. Môže to byť aj tým, že mydlo obsahuje zázvor, kurkumu a napokon aj čajovníkový olej.
Vôňa mi nenápadne pripomína mätové mydlo (nie to, ktoré som uvádzala v prvom odkaze), avšak v pri tomto mydle prevláda vo vôni čajovníkový olej.
Mydlo pení veľmi dobre, a používala som ho dokonca aj na vlasy. Aby ste vlasy nemali príliš suché, môžete používať aj kondicionér, avšak ja som pri tomto mydle nemala pocit, že by som mala suchšie vlasy, než mám od prírody. Prioritne je mydlo určené na telo, kde taktiež svoj účinok spĺňa. Výborne umyje telo a dokonca nezanecháva suchú pokožku. Zo začiatku je možno ťažšie na uchopenie, avšak kľudne si ho môžete prerezať na dve polovice – jednu používať na vlasy, druhú na telo. Tým pádom zabijete dve muchy jednou ranou a určite ušetríte, pretože táto prírodná kozmetika vás naozaj draho nevyjde. V porovnaní s glycerínovým je síce drahšie, avšak má o 10g viac, repelentné účinky, ničí baktérie a dokonca je vegánsky!
Aby ste mi verili, že si nevymýšľam, zloženie je nasledovné: olivový olej, voda, kosový olej, palmový olej s certifikátom RSPO, repkový olej, kurkuma, zázvor, čajovníkový olej. Nič viac, nič menej. Zloženie nájdete taktiež priamo na stránke.
Certifikát RSPO označuje palmový olej, ktorý pochádza z udržateľných zdrojov a splňuje prísne kritéria na ochranu životného prostredia. Hlavným kritériom je, že producenti palmového oleja nesmú klčovať ani vypaľovať pralesy a pri samotnom pestovaní nesmú používať pesticídy.Možno by mala značka mydla uvažovať nad ďalšími certifikátmi, napríklad s označením BIO alebo VEGAN. 😇

JASMÍNOVÉ GLYCERÍNOVÉ MYDLO
 
Stránka Saporia má na výber zo 4 variant glycerínových mydiel: jasmínové, ružové, konopné a pivné. Pravdu povediac, pokukovala som po všetkých, avšak najviac ma zaujalo jasmínové. Pri zvyšných troch bolo napísané, že sú vhodné pre suchú pokožku, a tú ja nemám. Paradox je, že mám suché vlasy, avšak pokožka našťastie „suchotou“ netrpí (ak nepočítame napr. lakte, ktoré sú asi suché u každého človeka).
Začnem asi cenou, ktorá zrejme zaujíma väčšinu ľudí. Jasmínové glycerínové mydlo je v porovnaní s antibakteriálnym mydlom o niečo lacnejšie, a to presne o 1,4€. Celkom zanedbateľná čiastka, kedže sa oboje tieto mydlá dajú využiť ako na pokožku, tak aj na vlasy.
Vôňa sa mi spočiatku nepozdávala, a taktiež mi prišla, ako by som cítila taký starobný „zápach“. Nedá sa to síce úplne nazvať zápachom, ale skôr to bola pre mňa vôňa, ktorú je väčšinou cítiť v kúpeľniach starých domov. Po istej dobe som si však zvykla, a momentálne mi vôňa mydla celkom vyhovuje, dokonca po ňom naozaj nádherne voňajú vlasy. Aj pri tomto mydle platí, že si ho môžete prerezať na dve polovice, avšak moc to neodporúčam, pretože mydlo obsahuje časti kvetu jasmínu. Vec, ktorá ma naozaj dostala a veľmi sa mi to páči, pretože je to originálne a vyzerá to veľmi dobre. Ak si spomínate, tak v recenzii na mätové mydlo som taktiež spomínala, že mydlo obsahuje časti mäty. Mne sa to naozaj veľmi páči, avšak viem, že sú ľudia, ktorým to príliš nevyhovuje.
Ako pri antibakteriálnom mydle, aj pri tomto som si vzala „pod lupu“ zloženie, ktoré vás tiež často zaujíma, a našla som, že jasmínové glycerínové mydlo obsahuje tieto zložky: voda, stearát sodný, glycerín, propylénglykol, sorbitol, sacharóza, laurát sodný, chlorid sodný, kyselina stearová, kyselina laurická, pentaetát pentasodný, kvet jasmínu, parfum. Ospravedlňujem sa, nenapísala som asi 2 alebo 3 zložky, avšak naozaj mi to nechcel preložiť ani pán Google, tým pádom je viac ako isté, že sa jedná o nejaké chemické názvy a nie som si teda celkom istá, či toto mydlo je prírodné alebo nie. Tým pádom mám voči zloženiu trochu výhrady, kedže nerada používam umelo parfumované výrobky, a taktiež som našla, že propylénglykol sa vyrába z ropy, čiže nad týmto by som trošku uvažovala. Niektoré zložky som dokonca nevedela nájsť ani na internete, takže naozaj vždy je dôležité čítať si zloženie, aj keď to možno zaberie istý čas. Musíte si byť hlavne vedomí, že je to čas, ktorý je investovaním do vášho zdravia.
 

Kedže som vám na začiatku povedala, že toto bude viac menej porovnávací článok, rada by som vám napísala, ktoré mydlo je pre mňa z týchto dvoch lepšie. Aj keď mi vyhovovali obe, prednosť by som dala antibakterialnému mydlu, aj vďaka zloženiu, účinnosti a napokon vôni. Po glycerínovom mydle by som zrejme viac nesiahla, aj keď je naozaj nádherne, zloženie ma trochu zarazilo.

Akým mydlám dávate prednosť vy? 😇