Cez víkend som navštívila našich severovýchodných susedov – Poľsko. Boli sme tam na hrade Niedzica a chcela som sa s vami o tento krásny zážitok podeliť. 🙂 
Na úvod by som však rada spomenula nejaké informácie o tomto hrade. 
Uhorský hrad (slovensky Nedeca, pôvodný názov Dunajec, 566 m.n.m.), vybudovaný v rokoch 1320 až 1326 Kokošom z Brezovice na predhistorickom hradisku. Mal významnú úlohu v uhorskopoľských stykoch a bol strediskom rozsiahleho panstva, ktorému patrili majetky pri Dunajci a v Zamagurí. 
Začiatkom 19. storočia hrad obnovili, od roku 1920 patrí Poľsku. Po celý čas bol obývaný. Na hrade mali byť podľa dohody v roku 1412 vyplatené poľskej korune peniaze, ktoré si vypožičal kráľ Žigmund, keď dával do zálohy 16. spišských miest. Po 2. svetovej vojne sa v poľskej časti objavila atraktívna správa. Podľa nej prišiel roku 1946 na hrad potomok Šebastiána Berzeviczyho a jeho ženy, ktorou bola dcéra posledného vládcu Inkov. Ich testament z roku 1797, určený synovi Antonovi a uložený na hrade, mal obsahovať informácie o poklade Inkov. Na hrade sa vraj skutočne našlo olovené púzdro s uzlovým písmom, ale v Krakove sa po ňom stratili ďalšie stopy. Neskôr sa objavili v novinách aj ďalšie správy o výpravách za rozprávkovými pokladmi v peruánskom jazere Titicaca. Teraz je na hrade umiestnené regionálne národopisné múzeum.
EXTERIÉR 

INTERIÉR

VÝHĽAD 

VLAJKA HRADU 

Išli by ste sa pozrieť na tento hrad? Zaujal vás? Podľa mňa je krásny☺