Pleťová a telová kozmetika L’Occitane nie je len značkou, ale aj príbehom. Cieľom zakladateľa značky L´Occitane – Oliviera Baussana – bolo vytvoriť značku, ktorá by oslavovala tradície a spôsob života v oblasti stredomoria. Olivier Baussan preto začal vo svojich 23 rokoch predávať na miestnych trhoch esenciálny olej z rozmarínu a následne oživil tradičnú výrobu marseilleského mydla, čo priamo predchádzalo založeniu značky a otvoreniu prvého obchodu v roku 1981. Značka bola založená už v roku 1976 a jej továreň dodnes sídli v meste Manosque v Haute-Provence (Francúzsko). Kozmetika L’Occitane sa aj dnes vyrába tradičnými metódami s použitím prírodných ingrediencií, ktoré pochádzajú primárne z Provence a Stredomoria. Sú inšpirované pôvodom jednotlivých ingrediencií, ktoré podliehajú prísnemu výberu a kontrole. L’Occitane uprednostňuje použitie rastlinných olejov a obmedzuje použitie parabénov, chemických slnečných filtrov, ftalátov, či silikónov. Spoločnosť rešpektuje životné prostredie a netestuje svoje výrobky na zvieratách. Priamo spolupracuje s viac ako 130 francúzskymi farmármi a 10 000 zberačmi, aby zaistila najvyššiu kvalitu ingrediencií, ktoré sa získavajú udržateľným spôsobom. L’Occitane čerpá inšpiráciu z nádhernej krajiny, ktorej čaro prináša do domácností po celom svete.

L´OCCITANE VERVEINE

L’Occitane Verveine: sprchovací gél

Prvýkrát som sa so značkou L’Occitane stretla približne pred desiatimi rokmi skrz ich citrusový sprchovací gél. Dostala som ho spoločne s telovým mliekom darom ako sadu od našich rodinných známych. Bolo leto, práve som oslavovala narodeniny. Značku som nepoznala, nevedela som ani v akej cenovej relácií sa jej produkty pohybujú. Za dar som poďakovala a bola úprimne vďačná. Citrusová vôňa produktov bola moja obľúbená a drží ma dodnes. Prvé, čo ma okrem vône vtedy zaujalo, boli moderné obaly. Bavíme sa o dobe spred desiatich rokov, tie obaly boli vskutku moderné a ojedinelé. Fľaška s minimalistickou nálepkou s názvom výrobku z jednej strany a so zložením z druhej strany. Po bokoch obalu znázornený list a názov radu. Radosť neskrývam ani dnes. Predná a zadná časť obalu je úzka, zatiaľčo bočné časti sú široké. Zväčša to býva opačne, keď si predstavíte klasické obaly. Po otvorení sprchovacieho gélu ucítite prenikavú citrusovú vôňu, presnejšie vôňu rastlinky s názvom Železník (Verveine). Vôňa, ktorá vám poblázni zmysly. Ocitnete sa pri nej v horúcich tropických dňoch. Vo mne vyvoláva spomienky na leto spred desiatich rokov. Narodeniny, teplo a dobrú náladu v príjemnej spoločnosti. Aj teraz, keď píšem tieto riadky, si privoniavam ku sprchovaciemu gélu. Po zakúpení sprchovacieho gélu L’Occitane Verveine sa môžete tešiť na 250ml citrusového osvieženia. Pri kontakte s pokožkou sprchovací gél vytvára bohatú penu, stačí použiť menšie množstvo ako ste zvyknutí.

 L

L’Occitane Verveine: telové mlieko

Spoločne so sprchovacím gélom som dostala darom aj telové mlieko L’Occitane Verveine. Citrusové kombo som využívala celý mesiac, aj viac. Vôňa, obaly a celý rad Verveine ma prenáša v spomienkach. Nezhoršili si kvalitu, reputáciu, ani vône. Telové mlieko aj sprchovací gél voňajú rovnako šťavnato ako kedysi. List Verbeny, ktorý je základom vône radu Verveine, sa zbiera každé leto v Provensálsku. Suší sa, varí a destiluje, aby sa extrahovala jeho vôňa. To je „tajomstvo“ dokonalej vône výrobkov z radu Verveine. Telové mlieko má vodnatú konzistenciu, rýchlo sa vstrebáva a vďaka jeho sviežej citrusovej vôni ho odporúčam predovšetkým na leto. Po nanesení zanecháva na pokožke jemne chladivý a najmä osviežujúci pocit. Z pokožky ho cítiť ako sviežo – pikantnú vôňu. Smelo môžem povedať, že vôňa telového mlieka aj sprchovacieho gélu je unisex. Určite ňou nepohrdnú ani muži. Telové mlieko ale neodporúčam tým, ktorí majú príliš suchú pokožku. Jedná sa o telové mlieko na báze vody, nie je tak hydratačné ako telové maslá.

 L

L’Occitane Verveine: krém na ruky

Krémov na ruky mám doma habadej. Na pracovnom stole, na nočnom stolíku pri posteli, v kabelke a aj „do zásoby“. Ruky za nás vykonávajú väčšinu práce počas dňa. Mamina mi ako malej zvykla vravieť, že ruky sú vizitkou ženy. Mali by byť hladké, jemné a nechty vždy decentne upravené. Už od čias, kedy som chodila na základnú školu, som používala denno – denne krém na ruky. Vždy, a to najmä po každom umývaní rúk, aby som ich nemala vysušené. Mojimi rukami prešlo kvantum krémov na ruky. Akúkoľvek značku s krémom na ruky vo svojom portfóliu by ste spomenuli, pravdepodobne som ju vyskúšala. Rovnako tak som vyskúšala niekoľko rokov dozadu po prvýkrát L’Occitane krém na ruky. V pamäti mi stále ostala vôňa radu Verveine, a tak som si niekoľko rokov od obdržania daru L’Occitane, kúpila aj krém na ruky z rovnakého radu. Zdá sa mi však, že kedysi mal hliníkový obal. Ruku do ohňa za to nedám, ale čosi také si pamätám. Dnes je obal plastový a vizuálne podobný ako pri krémoch na ruky od Yves Rocher. Hliníkový obal by sa L’Occitane krému na ruky určite hodil viac, ale v konečnom dôsledku obal nie je gro výrobku. Krém na ruky hodnotím kladne. Rýchlo sa vstrebáva, nezanecháva mastný pocit, má sviežu citrusovú vôňu a zanecháva chladivý efekt. Praktické 30ml balenie je ideálne do kabelky. Jedinú nevýhodu vidím v tom, že nie je vhodný na používanie počas zimy. Je na báze vody (presnejšie gélu), a tak neošetruje pokožku skúšanú mrazom a chladom dostatočne. Na každodenné použitie počas jari a leta je však ideálny a odporúčam ho všetkými desiatimi.

 L

Poznáte značku L’Occitane?