V kúpeľniach sa tvoria hromady odpadu, či sa nám to páči alebo nie. Dokonca aj v tej našej, napriek tomu, že sa usilujeme o život s minimom odpadu. Stále sa môžeme zdokonaliť a naučiť sa niečomu novému, pátrať po alternatívach. Cesta za zdravším životným štýlom je totiž často vnímaná veľmi povrchne. Zbav sa cigariet, trochu si zacvič, nejedz cukor, dodržuj pitný režim a budeš v pohode. Zdravší život a životný štýl však nespočíva len v našom vnútri, ale aj v tom, čo je vôkol nás. V kúpeľni sa často využívajú chemikálie. Od upratovania, cez pranie, dokonca až po pleťovú, či telovú kozmetiku. Naše telo je s chemikáliami v kontakte na dennej báze, pritom je jednoduché zbaviť sa ich. Možno nie úplne, ale jednoznačne sa ich zbaviť aspoň na 80-90%. Potrebujeme ku tomu len odvahu, chuť učiť sa novým veciam, čas vyhľadávať si informácie a predovšetkým zdokonalovanie sa v tom, čo už vieme. Následne to pôjde jednoducho.

Prírodná kozmetika a drogéria

PRÍRODNÉ PRACIE GÉLY

Pranie, žehlenie. U mnohých je to každodenná záležitosť. V našej domácnosti perieme každý deň. Trpím rôznymi alergiami spôsobenými alergénmi, ktoré sa nachádzajú bežne v domácnostiach, a preto musia byť vždy čisté uteráky, posteľné prádlo, utierky, oblečenie, skrátka všetko, čoho sa dotýkam. Nič z hore uvedeného nesmiem prať s chemickými pracími gélmi, tobôž nie avivážami. Mám citlivú pokožku, ku tomu všetkému, a dermatitída, či atopický ekzém na rukách, boli mojimi vernými „priateľmi“, kým som v domácnosti používala všelijaké chemické koktejly na pranie. Ľudia často apelujú tým, že prírodné pracie gély sú príliš drahé, a tak ich nepoužívajú. Skutočne tomu tak nie je. Keď si pomyslím, koľko peňazí som musela dať za lieky, aby som sa zbavila dermatitídy, ktorá sa mi z času na čas vytvára dodnes, a rovnako koľko peňazí pošlo na lieky, ktoré mi vyliečili atopický ekzém na rukách.. Nie, chemické pracie gély určite nevyšli lacnejšie. Ani moje zdravie, ani prírodu. Niekedy sa na problém treba pozrieť z vtačej perspektívy, hľadať širšie súvislosti a nenechať sa oklamať cenovkou. Tá môže byť lákavá, no vaše zdravie je určite cennejšie ako lákavé cenovky. Kto však hľadá, ten nájde, ako sa hovorí. E-shop Zdravší život ponúka momentálne mnoho pracích gélov rôznych vôní, je z čoho vyberať. Ceny sú viac než priateľské, jeden liter si viete zadovážiť za 3,29€. Osobne som vyskúšala gél na pranie pre citlivú pokožku a gél na pranie s vôňou granátového jablka, ten bol famózny. Nebolo potrebné používať ani aviváž, prací gél s granátovým jablkom nádherne prevoňal každú bielizeň. Dokonca, keď ku nám prišla mamina môjho partnera, hneď mu zdelila, ako krásne mu vonia tričko. Potešila som sa. Gél na pranie s vôňou granátového jablka je určený najmä pre farebnú bielizeň, ktorej obnoví žiarivé farby. Neničí baktérie v čističkách odpadových vôd a všetky použité zložky sú biologicky rozložiteľné. Vďaka jeho zloženiu a vysokej koncentrácii je vhodný pre všetky typy vlákien. Je účinný pri vysokej teplote, no tiež i pri nízkych teplotách na jemné tkaniny. Neobsahuje agresívne prísady, ktoré môžu spôsobiť vyťahanie oblečenia a vytváranie žmolkov. Prací gél s vôňou granátového jablka som používala vždy pri teplote 40°C, za mňa veľká spokojnosť. Čo sa týka pracieho gélu na citlivú pokožku, ten som používala pri teplote 60°C, najmä na uteráky, utierky, handričky, či inú bielizeň, ktorá si vyžadovala pranie pri vyššej teplote. Našťastie, tento prací gél je hypoalergénny, čomu sa určite potešia aj mamičky menších detí, či ľudia, ktorí sú precitlivení na alergény. Dávkovanie je 50-100ml na 4-5 kg suchej bielizne. Dávkovať môžete prací gél priamo do bubna, čím zvýšite efektivitu a podporíte rozpúšťanie, čo vedie k úspore najmenej 20% detergentu. Ani jeden z pracích gélov nebol testovaný na zvieratách.

Prírodné pracie gély

ŽLČOVÉ MYDLO

Klasika všetkých klasík, nesmrteľný pomocník pri odolných špinách a škvrnách na oblečení. Žlčové mydlo. Vôňa určite nie je najvábnejšia, ale nenechajte sa odradiť. Nepoznám účinnejšieho prírodného pomocníka, než je žlčové mydlo. Pomohlo mi už s kadečím, doslova. Paradajková omáčka, krv, aj čokoláda. Používam ho takmer rok aj na predpranie látkových vložiek, ktoré využívam počas menštruácie. Nedokážem si predstaviť, že by v našej domácnosti chýbal. Naučila som naň aj maminu. Keď som sa sťahovala, vzala som si žlčové mydlo so sebou. To svedčí o tom, že bez neho sa naozaj nezaobídem. Do týždňa som mala telefonát od maminy, kde je žlčové mydlo. Úsmevná situácia, no hádam nečakala, že bez neho odídem. 🙂 Spočiatku som jeho vôňu ozaj nemala rada, veľmi mi smrdelo. Zaťala som sa a povedala som si, že je účinné, tú vôňu (alebo skôr smrad?) prekúsnem. A tak sa aj stalo. Ak ste ešte žlčové mydlo nikdy neskúšali, použitie je veľmi jednoduché. Navlhčite škvrnu aj mydlo, dôkladne potrite škvrnu mydlom. Nechajte pôsobiť niekoľko minút a potom dôkladne vypláchnite v čistej vode. Potom vyperte ako bežne v práčke. Žlčové mydlo je zázrakom pre každú odolnú špinu, no nie je vhodné pre vegetariánov a vegánov. I keď som vegetariánka, na žlčové mydlo nedám dopustiť. Je to možno jeden z mojich neduhov, no bez neho nedokážem žiť. Žlčové mydlo je unikátne pre svoju špeciálnu prísadu, čo je hovädzie (býčí, volská) žlč. Volská žlč obsahuje zlúčeniny emulgujúce tuky a pomáhajúce s rozpúšťaním aj odolných škvŕn a nečistôt. Využíva sa pre čistenie škvŕn organického pôvodu z látok a odevov. Typická je pre žlčové mydlo hnedá alebo zelenkavá farba.

Zloženie: >30% mydlo, vonné látky, žlčové enzýmy, chlorid sodný, hydroxid sodný, silikát sodný, oxid titaničitý

ŽLČOVÉ MYDLO

PRÍRODNÝ DEZODORANT DIVOKÁ VIŠŇA

Nie vždy mi prírodné dezodoranty sadnú, i keď sú prírodné. Niektoré poriadne potrápia pokožku môjho podpazušia, a to ani nemusí byť čerstvo oholené. Keď som začala používať prírodný dezodorant s vôňou divokej višne, všetko bolo v poriadku. Neskôr sa však moje podpazušie rozhodlo protestovať. Po každom nanesení dezodorantu som mala podpazušie začervenané, štípalo ma. Podľa všetkého mojej pokožke prekážala sóda bikarbóna alebo kukuričný škrob, ktoré prírodný dezodorant obsahuje. Bolo mi to ľúto, nakoľko zloženie má dezodorant skutočne fantastické. Dokonca obsahuje aj vitamín E, ktorý hojí prípadné poranenia pokožky. Neviem, kde nastala chyba. Každopádne, vôňa dezodorantu bola nádherná, cukríková. Pripomínala mi sladkosti, ktoré sme jedávali ako deti. Ovocné vône mám rada, teraz na leto sú ideálnou voľbou. Navyše, dezodorant bolo cítiť niekoľko hodín, klobúk dole.

Zloženie: bambucké maslo, včelí vosk, kokosový olej, sóda bikarbóna, kukuričný škrob, parfum, vitamín E

PRÍRODNÝ DEZODORANT DIVOKÁ VIŠŇA

ZUBNÁ PASTA BEN & ANNA V SKLE

A nakoniec, čerešnička na torte. Mojím malým snov, odkedy som sa začala zaujímať o život bez odpadu, bolo vyskúšať zubnú pastu v skle. Prípadné zubné tablety, no ku tým som sa doposiaľ nedostala. Zubná pasta Ben & Anna je čisto vegánska, netestovaná na zvieratách, ekologická a priam dokonalá. Využíva sa ako klasická zubná pasta, akurát s tým rozdielom, že ku nej dostanete malé drievko – špachtľu, na ktoré naberiete zubnú pastu. Následne zubnú pastu prenesiete zo špachtle na zubnú kefku a čistíte si zuby približne 2-3 minúty. Nezabudnite si ústa poriadne prepláchnuť vodou, aby sa všetky zvyšky a usadeniny zo zubov dostali von. Balenie obsahuje 100ml, čo vám vystačí aj dva mesiace, nakoľko sa na kefku nenanáša také množstvo zubnej pasty ako je to pri komerčných značkách, ktoré majú plastovú tubu a máme tendenciu z nej vytláčať viac, než je potrebné. Zubná pasta Ben & Anna obsahuje ručne zbieraný harmanček, ktorý šetrne čistí zuby. Poskytuje optimálnu ochranu pre citlivé zuby. Rakytník obsiahnutý v zubnej paste zas posilňuje a chráni vaše zuby počas každodenného života. Táto zubná pasta je ideálna pre citlivé zuby a pre všetkých ekologických nadšencov.

Zloženie: voda, hydratovaný oxid kremičitý, sorbitol, xylitol, hydroxyapatit vápenatý, lauryl glukozid, parfumy, alkohol, xantánová guma, glycerín, kyselina citrónová, šťava z harmančeka, ovocný extrakt z aloe Barbadensis, rakytník obyčajný, extrakt z listov mentha arvensis, limonén, benzoan sodný, sorbát draselný

ZUBNÁ PASTA BEN & ANNA V SKLE

Čo pre vás bolo najťažšie na ceste za minimalizovaním odpadu v kúpeľni? 🙂