Nejedna z nás to pozná. Umyjete si vlasy, rozčešete, vyschnú, a tu zrazu.. Slama na hlave. Doslova. Tie, ktoré majú vlnité alebo kučeravé vlasy, to poznajú skutočne veľmi dobre. Málokedy sa stane, že vlasy samé od seba začnú pôsobiť vyživene. Treba im dopriať extra starostlivosť. O suché, vlnité, poškodené a/alebo kučeravé vlasy sa treba starať presne podľa ich typu. Ak si nie ste isté, aký typ vlasov máte, v každom kaderníctve je možné urobiť typológiu vlasov. Najlepšie to však zistíte vy samé. V pohodlí domova. Suché vlasy potrebujú v prvom rade správne zvolený šampón, ktorý nebude dráždiť a vysúšať vlasy ešte väčšmi. Pri šampóne to však nekončí. Nemal by vám chýbať kondicionér, maska alebo olej na vlasy. Ja momentálne využívam tuhý šampón na vlasy s vôňou sladkého pomaranča a argánový olej, prezývaný aj ako tekuté zlato, pochádzajúci z Maroka. Oba výrobky nájdete na stránkach Dr. Feelgood, kde pri zadaní kódu „bibiana10“ získate zľavu na celý sortiment vo výške 10%.

Dr.Feelgood Bio tuhý šampón - sladký pomaranč a argánový olej
Dr.Feelgood Bio tuhý šampón – sladký pomaranč a argánový olej

TUHÝ ŠAMPÓN

Základom správnej starostlivosti o suché a poškodené vlasy je vyhýbanie sa faktorom, ktoré ich vysušujú ešte viac, a to napríklad teplu z fénu alebo príliš horúcej vode, rovnako aj chemikáliam. Následne prichádza na rad vhodný prípravok na vlasy vo forme šampónu. Používam tuhé šampóny, nakoľko šetria planétu a zvykla som si na ne. Vyhovujú mi omnoho viac ako ich tekuté „polovičky“. Tuhý šampón s vôňou sladkého pomaranča bol zabalený v papieri, ktorý pripomínal igelit. Chvíľu som váhala, no dospela som k záveru, kedy sa domnievam, že sa jedná o kompostovateľný obal, ktorý pripomína igelit. Balenie je úplne jednoduché. Na prednej strane sa nachádza logo firmy, názov výrobku a ilustráciu. Na zadnej strane nájdete zloženie, krajinu pôvodu, hmotnosť a certifikáty. Myslím si, že krokom vpred by bolo obal odstrániť úplne a ponechať všetky informácie len na stránke obchodu, avšak som si vedomá, že naše zákony nie sú vždy benevolentné voči ekologickým „novinkám“. Tuhý šampón vonia sviežo, avšak nie je to vôňa, ktorá vás hneď postaví na nohy. Skôr by som vôňu opísala ako jemne sviežu so sladkým nádychom. Práve preto aj ten názov, Sladký pomaranč. Najviac sa mi páči na tuhom šampóne to, že sa nerozmáča. Ostáva v tuhom stave po celý čas. Vlasy si so šampónom umývam každý druhý až tretí deň tak, že si tuhým šampónom prechádzam po celej dĺžke vlasov. Následne si pomasírujem pokožku hlavy, rozpením tuhý šampón vo vlasoch a umyjem ich pod teplou (nie horúcou!) vodou. Ku šampónu jednoznačne odporúčam používať aj „dodatok“ vo forme argánového oleja.

Zloženie: olivový olej, voda, kokosový olej, hydroxid sodný, ricínový olej, kyselina mliečna, pomarančový olej, limonene

Dr.Feelgood tuhý šampón v plnej kráse
Dr.Feelgood tuhý šampón v plnej kráse

ARGÁNOVÝ OLEJ

Ak ste už niekedy počuli o argánovom oleji, určite sa vám dostalo do uší, že ho prezývajú aj ako tekuté zlato. Prezývka tekuté zlato nenapovedá len o jeho farbe, ale aj o jeho účinkoch. Určite ste si všimli, že takmer každý argánový olejpôvod v Maroku. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo? Jeho vzácnosť totiž spočíva v ojedinelom výskyte stromu, z ktorého plodov sa získava. Ide o arganovník vyskytujúci sa výlučne v Maroku, Alžírsku a Izraeli.Oblasti jeho výskytu sú pod ochranou UNESCO. Argánový olej má skutočne široké spektrum využitia. Ja som ho používala do mokrých vlasov, aby neboli ako slama. Viem však, že sa môže používať aj na pleť ako podkladová báza (odskúšané), na nechty, pokožku a dokonca si z neho môžete urobiť vlastný peeling na pery spojením s kokosovým cukrom. Argánový olej vám príde v sklenenej fľaške, ktorá má obsah 100ml. Obsahuje pipetu, čo je obrovskou pomôckou pre ľudí, ako som napríklad ja. Ako som spomínala, argánový olej som využívala najmä ako pomocníka na moje suché vlasy. Po každom umytí som si do dlane nakvapkala približne 3-4 kvapky oleja, rozotrela v dlaniach a následne jemne aplikovala do vlasov po celej dĺžke. Okrem toho som olej využila aj ako sérum na pleť. Odporúčam však skutočne aplikovať do vlasov aj na pleť len malé množstvo oleja. Rýchlo sa vstrebáva, no ak ho použijete nadbytok, nedokáže sa vstrebať celé množstvo. Na záver by som rada dodala, že značka Dr. Feelgood skutočne myslí na našu planétu a všetky rastlinné oleje, ktoré na ich stránke nájdete, sú z ekologického poľnohospodárstva a nachádzajú sa v sklenených recyklovaných fľašiach. Mimochodom, tieto fľašky môžete poslať značke späť na opätovnú recykláciu, a tak podporiť kolobeh recyklovania.

Zloženie: za studena lisovaný argánový olej

Argánový olej v detaile
Argánový olej v detaile

Máte aj vy problém so suchými vlasmi? Alebo naopak, trápia vás rýchlo sa mastiace vlasy? 🙂