Ahojte!
Cítite sa večne unavení, bolí vás hlava, lámu sa vám nechty, prípadne máte popraskané pery? Ak ste sa našli minimálne v jednej charakteristike, ktorú som opisovala, je veľká šanca, že máte nedostatok železa. Nemusí to byť akútny nedostatok železa, ktorý vedie k anémií. Môže to byť však nedostatok železa, ktorý vám robí poriadne problémy a z dlhodobého hľadiska by mohlo dôjsť aj ku spomínanej anémií (chudokrvnosti). Na scénu prichádzajú v takomto prípade vitamínové doplnky s obsahom železa. Jednoznačne by vitamínové doplnky s obsahom železa mali užívať tehotné, ale i ostatné ženy, no najmä ľudia na rastlinnej strave, čiže vegáni. Rovnako i vegetariáni. Železo netreba zanedbávať.

Začala by som však pekne postupne, a to otázkou, čo to železo vlastne je? Železo je esenciálny stopový prvok a mikronutrient, ktorý je v organizme prítomný hlavne vo forme hemoglobínu, čo je červené krvné farbivo. Vďaka tomu môžu červené krvinky zabezpečovať prenos kyslíka po tele, hlavne do mozgu. V ľudskom tele dospelého človeka je železo koncentrované v objeme 4 až 4,5 gramu. Železo možno nájsť vo svaloch aj žalúdku. Ak sa jedná o nedostatok železa, zväčša má tieto príčiny: nedostatočný príjem železa v strave, znížené vstrebávanie pri problémoch s tráviacou sústavou, intenzívnejšia menštruácia a celkovo ženské pohlavie s pravidelným menštruačným cyklom.
To, že železo je pre telo veľmi dôležité, je nám už teraz úplne jasné. Kým väčšina ľudí pozná jeho význam práve v súvislosti s červenými krvinkami a krvným obehom, aj niektoré ďalšie účinky a pôsobenie v iných oblastiach majú svoj zmysel. Tu sú 4 oblasti, kde je prítomnosť železa nevyhnutná:
Krvný obeh a prenos kyslíka. Najdôležitejší význam má železo pre srdcovocievnu sústavu, hlavne pre krvný obeh. Je totiž súčasťou hemoglobínu, ktorý zabezpečuje transport kyslíka do celého tela. Dostatočné okysličenie ovplyvňuje hlavne mozog a svalstvo, pre ne je kyslík nevyhnutný.
Energia a sila. Vyššie spomínaný vplyv má veľký súvis aj s energiou a silou. Nedostatok železa totiž spôsobí únavu a vyčerpanosť, nakoľko sa tento minerál podieľa na tvorbe energie. Z toho vyplýva aj pôsobenie celkovo na vitalitu a telesnú výkonnosť.
Krycia sústava a pohybový aparát. Stav kostí, najmä ich sila a nižšia lámavosť, ale aj rast nechtov a ich tvrdosť, či rast vlasov, to všetko tiež súvisí so železom. Jeho správna hladina má pozitívny účinok na zdravie a stav pokožky a preventívne pôsobí proti padaniu vlasov a na ich vzhľad.
Psychická vitalita. Nedostatok železa môže vplývať aj na psychickú vitalitu a psychiku celkovo. Ľudia, ktorí majú tohto minerálu menej, môžu pociťovať väčšiu nervozitu, majú spomalené reakcie, ťažšie sa dokážu koncentrovať a zhoršuje sa im pamäť.
Potreba suplementovať železo sa týka najmä tehotných, dojčiacich a starších žien a rovnako vegánov a vegetariánov, ako som načrtla v úvode článku. Nakoľko som vyše dvoch rokov vegetariánka s niektorými čisto vegánskymi dňami, potreba železa sa u mňa zvyšuje. Dávam si pozor okrem iného aj na vitamín B12, vápnik, zinok a vitamín D. Železo suplementujem momentálne výrobkom od značky Topvet, ktorý ho má za výhodnú cenu. Balenie ich vitamínového kompexu so železom obsahuje 60 filmom obalených toboliek, ktoré sa užívajú v počte jedna/deň. 1 tobolka obsahuje okrem iného aj plný, denný referenčný príjem vitamínu E, B1, B2, B6, C, niacínu, kyseliny listovej, kyseliny pantothenovej a biotínu. Vitamín C obsiahnutý vo vitamínovom komplexe pomáha ku vstrebávaniu železa. Vďaka dostatočným hladinám železa v tele sa budete cítiť menej vyčerpaní, či unvení.
Zloženie:  tokoferol, thiamín, riboflavín, pyridoxín, hydrochlorid, niacinamid. kyslina listová, D-pantothenát vápenatý, biotín, vitamín B12, kyselina askorbová, monohydrát síranu železnatého, maltodextrín, želatína (tobolka), stearan horečnatý
Aké doplnky stravy využívate vy? 😊