Ahojte!
Pred pár dňami som písala o menštruačnom kalíšku, čiže o pomôcke, ktorá vám pomôže zvládnuť vašu periódu bez odpadu. Dnes vám prinášam druhú časť článku Perióda bez opadu, v ktorej vám predstavím látkové vložky. Áno, rozumiem, že menštruácia je veľmi tabuizovaná téma a veľmi sa o nej nehovorí, nieto ešte hovoriť o menštruačnom kalíšku či nebodaj o látkových vložkách, no určite by sa práve o týchto témach hovoriť malo. Tak čo, prečítate si o látkových vložkách?

Na kvázi testovanie som si vybrala troje látkové vložky, z čoho každá je iná. Prvá, úplne vľavo, je slipová vložka bez nepremokavej vrstvy na ženský výtok. Nakoľko mám len jeden vaječník, hormóny sú skutočne šialené a výtok mám tým pádom každý deň. Druhá vložka, napravo, je rovnako slipová, avšak s nepremokavou vrstvou, ktorú je vhodné používať v čase ovulácie, či slabšej menštruácie. Posledná je denná vložka na menzes, rovnako s nepremokavou vrstvou.
Svoje klasické vložky môžete, ako vidíte, nahradiť skutočne zdravšou, ekologickejšou a ekonomickejšou variantou v podobe látkových vložiek. Dotyková vrstva všetkých troch vložiek je vyrobená z bambusovo-biobavlneného froté a nie sú napustené žiadnou chemikáliou, čiže sú zdraviu úplne neškodné. Určite vás však najviac zaujíma samotné pranie a starostlivosť o ne.
Po výmene vložky počas menštruácie dávam použitú vložku najskôr odmočiť do studenej vody. Na vložku nanesiem čistič škvŕn (výborne poslúži napríklad sýrske, či žĺčové mydlo). Počkám približne jednu hodinu a vložku vyperiem pri šesťdesiatich stupňoch.
Starostlivosť o látkové vložky nie je náročná, ušetrí vám kopec peniažkov a navyše nezanechávajú ekologickú stopu na našej krásnej planéte. Látkové vložky sú telu určite omnoho prirodzenejšie ako vložky, ktoré sú napustené všemožnými chemikáliami.
Skúsili by ste niekedy látkové vložky? 😊