Ahojte!
V poslednom čase som uvažovala, čo vám môžem priniesť na blog, čo by bola pre vás úplná (alebo aspoň z časti úplná) novinka. Napadlo mi, že by som vám mohla napísať o bezodpadovej perióde s menštruačným kalíškom, no rovnako aj s látkovými vložkami. Viem, že pre mnohých je téma periódy klišé, avšak je to prirodzená súčasť ženského života, a tak je patričný dôvod venovať jej miesto na mojom blogu. Dnes vám predstavím periódu bez odpadu s menštruačným kalíškom Gaia.

Pravdepodobne nejedna z vás teraz pokrútila hlavou, pretože sa vám môže spočiatku javiť menštruačný kalíšok veľký. Aj mne prišiel v prvom momente veľký, nakoľko som ešte nerodila. Vybrala som si však veľkosť S, ktorá je určená pre dievčatá a ženy do 25 rokov, ktoré ešte nerodili.
Netrpezlivo som čakala na svoju menštruáciu, aby som mohla kalíšok vyskúšať. Ku kalíšku dostanete samozrejme aj návod v ktorom sa píše o použití, ale aj o čistení a podobne. Okrem toho vás v balení čaká praktické vrecúško, intímna vložka a 50g prostriedku pre dôkladne umytie a čistenie kalíška.
Avšak, čo to vlastne samotné slovo menštruačný kalíšok znamená? A čo si pod tým môžete predstaviť? Menštruačný kalíšok je vyrobený z lekárskeho silikónu, a tak je zdraviu neškodný. Okrem toho je menštruačný kalíšok ekologický a nezávadný. V užšom slova zmysle, kalíšok je náhradou tampónov, ktoré však zdraviu škodia a navyše krv nemá kam odtekať. Pri kalíšku však krv odteká rovno do kalíšku, a tak ho môžete využívať nielen počas dňa, ale i v noci. Navyše, kalíšok vás zbaví aj istej bolesti počas menštruácie, nakoľko krv môže voľne odtekať a nikde sa nehromadí, ako je to pri tampónoch.
Menštruačný kalíšok však nie je len ekologicky, ale aj ekonomicky skvelý. Predstavte si, životnosť kalíšku je približne 10 rokov, čo je dlhá doba. Ušetríte si množstvo peniažkov, nakoľko nebudete vôbec potrebovať tampóny, vystačí vám kalíšok. Okrem toho vám kalíšok šetrí aj čas, ktorý by ste inak museli plytvať na vyberanie tampónov a postávanie v rade pri pokladni.
Výhod používanie menštruačného kalíška je mnoho, no medzi hlavné patrí, že neškodí vášmu zdraviu, ako som už spomínala, a nezanecháva stopu ani na našej krásnej planéte. Navyše v tele vydrží aj niekoľko hodín, závisí od intenzity menštruácie. Čo som však osobne ocenila je fakt, že s ním kľudne môžete aj športovať, či cvičiť jógu – úplne bez problémov.
Páči sa vám myšlienka bezodpadovej periódy? 😊