Ahojte!
Vonku sa nám už ochladilo a mne začína „čajíkové“ obdobie. Nie je žiadnym tajomstvom, že čaje zbožňujem. Narozdiel od mnohých ľudí však dávam prednosť bylinným čajom, nakoľko verím v liečivú silu byliniek. Ľudia mi vravia, že hazardujem so zdravím, nakoľko častokrát neužívam ani lieky. Moja otázka však znie: „Kto hazarduje so zdravím? Ten, kto verí v silu prírody alebo ten, ktorý podporuje farmaceutický priemysel?“. Odpoveď si samozrejme premyslite sami, no ja v tom mám jasno. Bylinkové čaje sú jasnou voľbou nielen počas choroby, ale i v zdraví, keď sa cítim úplne fit.

Určite ste už od lekárov počuli, aby ste počas choroby prijímali veľa tekutín v podobe vody, minerálok, ale i čajov – samozrejme bylinných. Nie je totiž žiadnym tajomstvom, že bylinky sa využívali hojne na všelijaké ochorenia, či prevenciu, už dávno pradávno. Dnes by som vám chcela ukázať svojich 5 NAJ, ktoré budú sprevádzať moju jeseň (do zimy pri mojej spotrebe totiž určite nevydržia).

Prvý čaj, ktorý som vyskúšala, bol ženský, nakoľko mi padol práve v období menštruácie skutočne vhod. Nielenže podporuje hormonálnu rovnováhu, navyše podporuje aj funkciu tráviaceho traktu. Osobne mi jemne zmiernil krvácanie, čo je výborne a navyše mi pomohol s menštruačnými bolesťami.

Druhý čaj, ktorý je mimochodom veľmi aktuálny, je na posilnenie imunity. Určite ste si všimli, že počasie je skutočne všelijaké a z poriadnych horúčav prišla naraz zima. Nie každý organizmus sa dokáže tak rýchlo vysporiadať s nárazovými zmenami teploty, a tak sú práve v takomto období mnohí ľudia chorí. Mne počas choroby vždy pomôžu bylinky a momentálne pijem čaj na posilnenie imunity najmä ako prevenciu pred rôznymi chorobami, ktoré sa šíria ovzduším, dotykom, a pod.

Ďalšími dvomi čajmi sú čaj na redukciu a čistiaci čaj. Oba čaje pomáhajú s detoxikáciou organizmu, nakoľko podporujú vylučovanie škodlivých látok z tela. Obe sú chuťou aj účinkami veľmi podobné, až na fakt, že čistiaci čaj navyše podporuje chuť do jedla, čo môžem skutočne len potvrdiť.

Posledný čaj je zároveň mojim favoritom, nakoľko podobné čaje pijem už dlhšie obdobie. Kedysi ma poriadne potrápila insomnia – nespavosť (nedostatok spánku), a tak som hľadala skutočne všelijaké možné aj nemožné prostriedky na to, čo by mi mohlo pomôcť so spánkom. Dopátrala som sa až ku levanduli, ktorá je svojimi účinkami známa ako relaxačná bylinka. Jedná sa o čaj na upokojenie a spánok.

Všetky čaje sú zabalené v praktických dvoj – čajových vrecúškach, nakoľko sa odporúča ich užívanie 2x denne. Dávajte si však pozor na kombinácie čajov, nakoľko niektoré bylinky si spolu nemusia sadnúť práve najlepšie. Čo sa týka lúhovania, pri každom čaji, ktorý som vám dnes predstavila, je doba lúhovania 8 minút. Pre čo najlepší pôžitok čaje nelúhujte dlhšie, než je doporučené.
Máte radi bylinné čaje? 😊