Ahojte!
Zbožňujem tuhé mydlá, a kto ma pozná, ten to určite vie. Už približne rok sa neumývam klasickými tekutými mydlami. Vymenila som ich za tuhé a myslím si, že som urobila veľmi dobre. Každopádne proti tekutým mydlám nič nemám, avšak tuhé sú zväčša low waste/ zero waste formou tekutých mydiel, a to na nich jenoducho zbožňujem. Pokiaľ sa aj vy snažíte eliminovať sovj odpad, rozhodne siahnite po tuhých mydlách, ktoré sú mnohokrát zabalené len v papierovom sáčku. Viac eko to už zrejme byť nemôže. Dnes by som vám preto chcela predstaviť ďalšie dve tuhé mydlá, ktoré som našla na stránke Saporia. Konopné mydlo s rakytníkom a šípkové mydlo.
KONOPNÉ MYDLO S RAKYTNÍKOM
 Spojenie konope a rakytníka je slasť pre čuchové bunky, naozaj. Málokedy začínam rovno s opisom vône, avšak v tomto prípade mi to nedalo. Vôňa nie je absolútne výstredná, dotieravá a dokonca ani nijak extra cítiteľná, no napriek tomu je úžasná. Vraví sa, že v jednoduchosti je krása. Presne táto fráza pasuje na vôňu tohto mydla. Vôňa je svieža, jemná a prírodná. Skvelá.
Mydlo je určené najmä pre problematickú pleť vďaka obsahu konope. Konope má totiž liečivé účinky, napríklad efektívne pomáha pri akné a rôznych vyrážkach, zlepšuje pružnosť pokožky, regeneruje aj veľmi popraskanú a stvrdnutú kožu. Môžem len potvrdiť, že mydlo je naozaj zázrakom. Pomohlo mi v boji s mojimi vyrážkami na hrudníku. Vyrážky samozrejme nezmizli hneď a všetky, avšak tým, že som mydlo používala približne mesiac, dokázalo naozaj divy. Nemyslela som si, že okrem Sudocremu by mi dokázalo ešte niečo pomôcť na môj (nie príliš pekný) hrudník. Vážne som tomuto mydlu vďačná, že mi pomohlo zbaviť sa nepekných vyrážok.
Jediné, čo môžem mydlu vytknúť sú kúsky konope alebo rakytníka, ktoré mi v mydle trochu prekážajú, a to z dôvodu, že sa šúchajú o pokožku. Vždy ich z mydla musím vyberať, inak mi dokážu jemne poškriabať pokožku. Inak mydlo nemá žiadne „mínusy“.
Zloženie: olivový olej, voda, kokosový olej, palmový olej, hydroxid sodný, repkový olej, konope siate, plod rakytníka rašetliakového, silica – litsea kubeba.
Cena: 4€/ 100g.

 ŠÍPKOVÉ MYDLO
 
Rozhodla som sa, že šípkové mydlo otestujem na umývanie tváre. Chcela som, aby bol pre vás článok zaujímavejší a prínosnejší. O konopnom mydle sme si povedali, čo sa týka tela. Avšak o šípkovom mydle si povieme v súvislosti s pleťou.
Šípkové mydlo je naozaj mydlom, ktoré sa oplatí vyskúšať. Vďaka drveným šípkam má na pleť okrem iného aj peelingový účinok, avšak žiadne strachy, tieto drvené šípky vám pleť vôbec nepoškriabu. Zo šípok, ktoré sa nachádzajú v mydle sa vyrába šípkový olej, ktorý sa dlhé roky používa na zmiernenie stárnutia pleti a vzniku vrások. Mnoho žien to určite ocení, kedže raz príde ten vek, kedy každá z nás bude stáť pred zrkadlom a uvažovať, že na jej pleti je akási vráska. Nič to, vrásky bude mať každá. Avšak ak sa dajú nejak zmierniť, tak prečo to neskúsiť? Našťastie nie som z tých, ktorá by trpela tým, že má vrásky. Vskutku ich takmer ani nemám. Teda možno trochu, ale len pri usmievaní sa. A vraví sa, že smiech je predsa zdravý, tým pádom sú to vrásky zdravia a šťastia! 😃
Chcela som vám však o tomto mydle povedať aj to, že je mimoriadne vhodné pre každý typ pleti. Ako iste viete, som vlastníčkou mastnej pleti a nie je nič horšie, ako keď sa moja pleť leskne ako diskoguľa. Svoju tvár si umývm mydlom vždy. Veľa mydiel mi sadlo, najviac najmä mydlo s aktívnym čierným uhlím. Avšak ak by som mala vytvoriť nejaký pomyselný rebríček vhodných mydiel pre moju pleť, tak šípkové mydlo by sa ocitlo hneď na druhom mieste. Čo však môžem mydlu vytknúť je jeho, mierne starecká, vôňa.
Zloženie: olivový olej, voda, kokosový olej, palmový olej, hydroxid sodný, repkový olej, plod šípky, silica – medovka.
Cena: 4€/ 100g.
Čo vy a tuhé mydlá? Používate ich radi? 😊