Ahojte!
Hneď na začiatok malá otázka. Viete, aký je rozdiel medzi dezodorantom a antiperspirantom? Antiperspirant je prostriedkom, ktorý sa používa na zabránenie potenia. Funguje tak, že potné žľazy doslova uzatvorí. Dezodoranty však pach iba prekrývajú, ale samotnému poteniu nezabraňujú. Obsahujú dezinfekčné prostriedky s antibakteriálnymi účinkami a alkohol, ktorý rýchlo vyprchá. Ich účinok je krátkodobý a možno ich používať aj niekoľkokrát denne. Dnes vám poviem o dvoch dezodorantoch, ktoré sú určite vhodnejšie ako antiperspiranty, a to z jednoduchého dôvodu – tým, že vám antiperspiranty brzdia prirodzenú funkciu tela (potenie – vyplavovanie škodlivín z tela a redukovanie teploty tela), tak určite nie sú antiperspiranty vhodné pre náš každodenný život. Nehovoriac o tých, ktoré majú ako „bonus“ v zložení aj hliníkové soli.. Avšak my sa dnes zameriame na dezodoranty.

 
CITRUSOVÝ DEZODORANT
O tom, že má Weleda úžasnú ponuku výrobkov niet pochýb. V ponuke Weledy nechýbajú ani dezodoranty, ktoré sú vyrábané na prírodnej báze, čiže sú ekologické a pre telo určite omnoho lepšie ako antiperspiranty, ktoré (ako som už spomínala) bránia prirodzenej funkcií tela.
Priznám sa, antiperspiranty som používala aj ja. Neuvedomovala som si, že tým ubližujem planéte, ale najmä samej sebe. Bolo to pre mňa normálne. Vravela som si, že predsa každý chce pekne voňať a neobťažovať sa spotenými fľakmi na tričku.
Našťastie som dostala rozum a nadobro som skončila s antiperspirantmi. Prestúpila som na citrusový dezodorant s rozprašovačom od Weledy, ktorý ma spočiatku naozaj veľmi štípal. Tento dezodorant by som určite neodporúčala ľuďom, ktorí majú citlivú pokožku. Sama citlivú pokožku nemám a spočiatku ma štípal, tak si nechcem predstaviť, čo by to mohlo spôsobiť ľuďom s citlivou pokožkou. Taktiež ho určite nepoužívajte hneď po sprche, resp. po oholení podpazušia. Citrusový dezodorant štípe kvôli tomu, že obsahuje alkohol, avšak problém môžu robiť ľuďom s citlivou pokožkou aj citrusy, takže na ne si treba dávať pozor.
Vôňa produktu je nádherná a svieža, avšak spočiatku cítiť alkohol. Netrvá to však dlho a môžete si začať užívať sviežu citrusovú vôňu.
Výdrž je 5-6 hodín, avšak záleží od fyzickej aktivity a od toho, či sa potíte viac alebo menej. Mne stačí trikrát si strieknuť do každého podpazušia každých 5-6 hodín. Viac si streknúť ani nemôžem, pretože by to asi moja koža nezvládla a štípala by ma.
Okrem citrusového dezodorantu má Weleda v ponuke aj ďalšie dva: Ružový dezodorant a Šalviový dezodorant. Obe tieto varianty by som rada vyskúšala. Myslím si, že s tými dvomi by nemal byť problém, čo sa týka napríklad alergickej reakcie kože. 😊
Zloženie: Alkohol, Voda, Trietylcitrát (ester kyseliny citrónovej), Limonén *, Kaproyl / Lauroyl laktylát sodný (emulgátor), Olej z kôry citrónov, Vôňa*, Linalool*, Geraniol*, Citral*, Farnesol*.
*z prírodných éterických olejov
 
CITRUSOVÝ ROLL – ON DEZODORANT
Guľôčkové dezodoranty som nikdy nemala v obľube. Nehanbím sa to priznať, pretože tak to je. Jeden čas som ich používala, avšak aj keď som skúšala guľôčkové dezodoranty od všemožných výrobcov, nikdy mi nevyhovovali. Pre mňa boli veľmi „vodové“, slizké a najmä boli veľmi lepkavé na pokožke. Vtedy som si povedala, že sa k nim už nikdy nevrátim. Avšak ako sa hovorí: „Nikdy nehovor nikdy.“
Všimla som si, že Weleda prišla s novinkou – guľôčkovými dezodorantmi. Uvažovala som, či by som ich mala vyskúšať, Weleda ma ako značka nikdy nesklamala, ich výrobky sú naozaj kvalitné a rada ich používam. Rozhodla som sa teda, že dám priestor citrusovému roll – on dezodorantu a uvidím, či mi naozaj vyhovuje/nevyhovuje. Rovno vám môžem povedať – vyhovuje mi, a to myslím naozaj vážne. Vôbec nie je slizký a ani lepkavý na pokožke, čo si veľmi cením. Má nádhernú citrusovú vôňu, ktorá vydrží cca 6 hodín (podľa fyzickej záťaže a vlastností vášho potu) a nie je prebitá alkoholom. Narozdiel od citrusové dezodorantu s rozprašovačom si citrusový roll on – dezodorant môžete kľudne aplikovať aj po sprche, aj po holení podpazušia. Osahuje totiž menej alkoholu a tak je o niečo menej dráždivý.
Zloženie: Voda, Alkohol, Trietylcitrát (ester kyseliny citrónovej), Glycerín (rastlinného pôvodu), Limonén *, Vôňa *, Kaproyl / Lauroyl laktylát sodný  (emulgátor), Extrakt koreňa sladkého drievka, Liehový extrakt hamamelu virgínskeho, Arabská guma (prírodná guma získavaná z tvrdenej živice – alergén!), Xantanová guma (polysacharid), Kyselina citrónová, Kyselina fytová (prírodný antioxidant), Linalool *, Citronelol *, Geraniol * , Citral *, Eugenol *, Kumarín *, Farnesol *.
*z prírodných éterických olejov

Obe výrobky majú certifikáty NATRUE a VEGAN.

Na záver by som povedala už len to, ktorý z týchto dvoch dezodorantov je pre mňa favoritom. Obe výrobky sú výborné a naozaj som s nimi spokojná, avšak v mojich očiach je výhercom roll – on dezodorant, ktorý menej dráždi pokožku; obsahuje menej alkoholu; má silnejšiu vôňu, ktorá nie je prebitá alkoholom a vydrží trošičku dlhšie.

Používate dezodoranty alebo antiperspiranty? 😊