Poviete si, že je to hlúposť, ale stačí len pár banálnych zmien vo vašom živote a budete sa cítiť omnoho zdravšie. A nehovorím teraz o bio potravinách, jóge alebo pravidelnom pití vody. Byť v zajatí nesprávnych návykov je ťažké. A zbaviť sa ich – o to ťažšie. Lenže, ak si uvedomíte, že každý zlozvyk možno odstrániť, je to oslobodzujúci pocit. ☺

Jedz pravidelne v malých porciách
Nie nadarmo sa hovorí, že raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa. Ak len vybehneš v strese ráno z bytu a prvé jedlo si dáš až na obed, robíš chybu. Vyhraď si dostatočný čas na pokojné a bohaté raňajky a po celý zvyšok dňa ti budú stačiť malé porcie. Tak naučíš svoje telo na pravidelný prísun potravy a nebude si ukladať tukové zásoby. Jedenie malých porcií tiež zníži krvný tlak, cholesterol a dodá ti rovnomernú energiu.

Nezabúdaj na pitný režim 
Aj ty si uvedomíš až na obed, že si vlastne dovtedy nič nepil? Zabúdať piť je však veľkou chybou, ktorá spôsobuje nedostatok energie, zníženie koncentrácie, bolesti hlavy i priberanie, keďže si smäd často zamieňame s hladom. Ak piješ denne litre kávy či koly, sklameme ťa, správny pitný režim si zabezpečíš čistou vodou a bylinnými čajmi. Polož si na stôl veľký džbán vody, pitný režim sa ti tak bude dodržiavať ľahšie.


Dostatočný spánok 
Pozerávaš hlboko do noci seriály alebo sa vraciaš z párty nadránom s tým, že o dve hodiny musíš vstávať do práce či školy? Takýto životný štýl ti síce môže vydržať pár rokov bez ujmy na zdraví, no čoskoro sa začnú jeho následky naplno prejavovať. Nedostatok spánku môže nabrať podobu migrén, depresií, zníženej imunity, poruchy pozornosti a priberania. Dopraj si preto každodenne aspoň 7 – 8 hodín spánku, tvoj organizmus sa ti poďakuje.

Jedz ryby 
Nachádza sa v nich vitamín D a omega 3 mastné kyseliny. Makrela, pstruh, sardinky, losos sú plné omega 3 mastných kyselín. Tie sú zodpovedné za správne fungovanie mozgu. Látky, ktoré sa metabolizujú z omega 3 ovplyvňujú u mladých ľudí schopnosť učiť sa. Druhou stranou mince je, že ryby z mora sú kontaminované škodlivinami. Výskum však dokladá, že výhody konzumácie rýb prevyšujú jej riziká.

Vyhýbaj sa sladkým nápojom 
Je to jeden z najväčších prehreškov proti vlastnému organizmu. Sú to kvantá prázdnych kalórií, ktoré mozog nepočíta, ale telo áno. Mozog eviduje iba tuhé jedlo, a až po ňom má pocit nasýtenosti. Platí to aj pre ovocné džúsy, ktoré sú pre telo rovnako škodlivé ako sóda. Obsahujú veľké množstvo cukru a iba nepatrný obsah antioxidantov, ktorých pozitívny efekt ani zďaleka nevyváži tony cukru. Vo výskume mali ľudia, ktorí konzumovali dve plechovky sladeného nápoja denne až o 26% väčšie riziko vzniku cukrovky a o 75% väčšie riziko ochorieť na dnu.

Staraj sa o črevnú flóru
Črevná flóra sa niekedy označuje ako zabudnutý orgán. Je veľmi dôležitá pre imunitu. Jedzte živé kultúry v jogurtoch, kyslú kapustu alebo berte probiotiká. Nezabúdajte na vlákninu, ktorá je pohonom pre črevné baktérie. Dobrá črevná mikroflóra súvisí aj s nízkou mierou úzkosti. Syndróm dráždivého čreva totiž vyvoláva zmeny v chovaní, práve depresiu a úzkosť. Výskum, v ktorom dobrovoľníci konzumovali 4 týždne probiotiká dokázal, že probiotiká pozitívne ovplyvnili oblasti mozgu vnímania, emócií a centrálneho riadenia.

Obmedz spracované potraviny 
Spracované potraviny nie sú dobré, pretože väčšina nutričných hodnôt je zničená, pridané konzervačné látky nie sú dobré pre naše zdravie. Veľa spracovaných potravín obsahuje veľké množstvo soli, čo vedie k vyššiemu krvnému tlaku a ochoreniam srdca. Spracované potraviny sú niečo, čo už nepripomína surovú potravinu. Všeobecne platí, že väčšina potravín v supermarkete je spracovaná. Čím viac prísad je na etikete, tým viac je potravina spracovaná. Dajte si pozor na potraviny, kde v prvých piatich ingredienciách je uvedený cukor alebo soľ.

Dýchaj. Hlboko. 
Kyslík je životne dôležitý zdroj života. Možno viete, ako dýchať, ale dýchate správne ? Väčšina z nás nedýcha správne a dýcha len na 1/3 kapacity svojich pľúc. Športovci sú trénovaní správne dýchať aby dosiahli čo najväčšie výkony. Plné dýchanie je to, keď sú vaše pľúca kompletne plné, vaše brucho sa rozširuje a v ramenách je minimálny pohyb.

Chodievaj častejšie von 
Ak máte pravidelnú prácu, je pravdepodobné, že väčšinu času trávite zavretý v kancelárii a nemáte veľa času ísť von a zabávať sa. Počas víkendu budete pravdepodobne zaneprázdnený prácou, alebo nebudete von. Stanovte si cieľ, že aspoň raz týždenne pôjdete von s priateľmi. Nachytať trošku slnečného svetla. Bude to super pre vaše telo a vašu dušu.

Myslíte si, že žijete zdravo? Ako prispievate k svojmu zdravému životu? ☺