Ako som spomínala v minulom článku, tak článok spoznaj nepriateľa má dve časti. Dnes sa spoločne vrhneme na tú druhú, kde sa zameriame na to, ako je to s cukrom (bielym zabijakom) a so soľou.

CUKOR
Čo je cukor?
Za najškodlivejší cukor sa považuje sacharóza, teda klasický cukor, ktorý si dávame napríklad do kávy alebo čaju. Ľahko ju strávime a rýchlo vstrebeme, čo vedie k rýchlemu nárastu hladiny glukózy v krvi. Tým sa ako kompenzácia vyplaví inzulín, ktorý hladinu cukru reguluje a jeho prebytok uloží do tukových zásob. A to ani náhodou nechceme. ☺
Kde ho nájdeme?
Sacharózu nájdeme vo všetkom sladkom, fruktózu a glukózu najčastejšie v ovocí.
Komu škodí?
Cukrovkári by sa mu mali vyhýbať, u ostatných je to otázka množstva. Rýchlovstrebateľné cukry by nemali presiahnuť 10% z celodenného energetického príjmu. Z cukru však netreba robiť žiadneho strašiaka, pokiaľ ho konzumujeme s mierou. Konzumácia nadmerného množstva je nevýhodná, lebo rýchlo vstrebaný cukor vyvoláva predčasný pocit hladu a môže sa spolupodieľať na nadmernom raste hmotnosti. Navyše, častá konzumácia cukru počas dňa neprospieva ani našim zubom.
Kedy ho nejesť?
Riziko sladkých jedál spočíva v tom, že obsahujú aj veľa tuku. Platí, že je lepšie prijímať sacharidy priebežne, nie nárazovo a radšej v kombinácii s vlákninou. Preto je najlepšou voľbou ovocie, či už sušené alebo čerstvé.


SOĽ
Čo je soľ?
Z hodín chémie ju poznáme ako NaCl (Chlorid Sodný). V prírode sa vyskytuje ako minerál halit.
Kde ju nájdeme?
Prirodzene sa nachádza vo všetkých potravinách. V obchode si môžeme kúpiť kuchynskú (kamennú) aj morskú, ktoré sú takmer rovnaké z hľadiska zloženia, výživy aj pôvodu. Neplatí teda, že nerafinovaná morská je zdravšia, lebo draslík a horčík, ktorý obsahuje, je prítomný len v stopovom množstve.
Komu škodí?
Pri nadmernom množstve samozrejme všetkým. Obzvlášť rizikové skupiny sú ľudia s vysokým krvným tlakom, tehotné ženy a deti. Zvyšuje krvný tlak, riziko srdcovo – cievnych ochorení a zavodňuje organizmus. Podľa niektorých teórií môže príliš veľa soli spôsobovať rakovinu žalúdka.
Kedy ju nejesť?
Jedno zo základných pravidiel zdravej výživy znie, nič zbytočne neprisáľať a vyhýbať sa potravinám, ktoré obsahujú príliš veľa soli. Obzvlášť nevhodné sú čipsy, slané oriešky, nehovoriac o údeninách, ktoré obsahujú konzervačné soli s obsahom dusíka. Odporúčané množstvo na deň je približne jedna kávová lyžička soli. Soľ má však význam pre jód, ktorým je ošetrená. Ten slúži ako prevencia pred vznikom endemickej stumy – zväčšenia štítnej žľazy. Odkedy sa však do soli pridáva jód, prakticky sa nevyskytuje.

Konzumujete sladkosti alebo potraviny s vyšším obsahom soli? Alebo sa im snažíte vyhýbať? 🙂