Väčšina ľudí má chaos z toho, čo je pre tela vlastne naozaj dobré, Naším babičkám sa však žilo omnoho lepšie. Nemali časopisy a ani internetové stránky, ktoré im dookola nútili názory, ktoré zväčša ani nie sú pravdivé. Za to my sme niekedy otrokyňami mýtov o zdravej výžive a odopierame si aj to, čo by sme nemuseli a dokonca to naše telo potrebuje. Pripravila som si pre vás dve časti článkov s názvom spoznaj nepriateľa, kde sa zameriame na lepok, laktózu, cukor a soľ.
Dnes sa predovšetkým zameriame na to, ako to je s lepkom a laktózovou. V budúcej časti článku sa dočítate o bielom zabijakovi (cukor) a o soli.

LEPOK
Čo je lepok?
Nazýva sa tiež glutén a je to zmes proteínov gliadínu a glutenínu. Nerozpúšťa sa vo vode, vďaka čomu sa dá izolovať vyplavením škrobu. Takto získaný lepok sa pod názvom seitan používa aj ako samostatná potravina. S obľubou ho jedia vegáni. Plátky seitanu sú alternatívou sójového mäsa alebo tofu a dajú sa pripraviť na rôzne spôsoby.
Kde ho nájdeme?
V obilninách, ako napríklad pšenica, jačmeň, raž, pšeno a ovos.
Komu škodí?
Celiatikom a ľuďom, ktorí majú alergiu na lepok. Pre zdravých ľudí nie je nijako nebezpečný, naopak, je zdrojom výživných proteínov.
Kedy ho nejesť?
V prípade ak vás nafukuje, máte hnačky, chudnete, cítite sa slabí, máte ochabnuté svalstvo, suchú pokožku, lámavé nechty a bezdôvodné depresie. Vtedy je dosť možné, že máte celiakiu. Správnou výživou však problémy zmiznú a budete sa opäť cítiť dobre. Našťastie, špeciálnych potravín bez lepku pribúda a sú čoraz dostupnejšie.

 LAKTÓZA
Čo je laktóza?
Laktóza je ľahko stráviteľný disacharid, ktorý sa inak nazýva aj mliečny cukor. Skladá sa z glukózy a galaktózy. Na tieto dve zložky sa štiepi v tenkom čreve vďaka enzýmu laktáza.
Kde ju nájdeme?
V každom živočíšnom mlieku a vo výrobkoch z neho. Platí, že kyslomliečne výrobky obsahujú menej laktózy. Spomedzi nich je najprijateľnejší ovčí jogurt, ktorý si môžu dopriať aj tí, čo sa s mliečnym cukrom nekamarátia. (ako napríklad ja:))
Komu škodí?
Ľuďom trpiacim intoleranciou laktózy. Vo väčšej či menšej miere ju vraj má každý šiesty obyvateľ tejto planéty. Pozor, nie je to choroba, ale enzymatická porucha, teda deficit enzýmu laktáza. Treba tiež rozlišovať medzi intoleranciou laktózy a alergiou na mlieko, ktorá je chorobnou reakciou organizmu na bielkoviny kravského mlieka. S mliečnym cukrom nemá nič spoločné.
Kedy ju nejesť?
V prípade, ak máte kŕče v bruchu, vraciate, máte hnačky, malátnosť. To sú príznaky laktózovej intolerancie. Zdravý človek sa však obmedzovať nemusí, i keď každý má svoj prach tolerancie laktózy. Netreba vypiť viac ako pol litra mlieka za deň. Všetkého veľa škodí.


Trpíte laktózovou intoleranciou alebo celiakiou? Ako sa vám zmenil život po takomto zistení? ☺