Väčšina ľudí má chaos z toho, čo je pre tela vlastne naozaj dobré, Naším babičkám sa však žilo omnoho lepšie. Nemali časopisy a ani internetové stránky, ktoré im dookola nútili názory, ktoré zväčša ani nie sú pravdivé. Za to my sme niekedy otrokyňami mýtov o zdravej výžive a odopierame si aj to, čo by sme nemuseli a dokonca to naše telo potrebuje. Pripravila som si pre vás dve časti článkov s názvom spoznaj nepriateľa, kde sa zameriame na lepok, laktózu, cukor a soľ.
Dnes sa predovšetkým zameriame na to, ako to je s lepkom a laktózovou. V budúcej časti článku sa dočítate o bielom zabijakovi (cukor) a o soli.

LEPOK
Čo je lepok?
Nazýva sa tiež glutén a je to zmes proteínov gliadínu a glutenínu. Nerozpúšťa sa vo vode, vďaka čomu sa dá izolovať vyplavením škrobu. Takto získaný lepok sa pod názvom seitan používa aj ako samostatná potravina. S obľubou ho jedia vegáni. Plátky seitanu sú alternatívou sójového mäsa alebo tofu a dajú sa pripraviť na rôzne spôsoby.
Kde ho nájdeme?
V obilninách, ako napríklad pšenica, jačmeň, raž, pšeno a ovos.
Komu škodí?
Celiatikom a ľuďom, ktorí majú alergiu na lepok. Pre zdravých ľudí nie je nijako nebezpečný, naopak, je zdrojom výživných proteínov.
Kedy ho nejesť?
V prípade ak vás nafukuje, máte hnačky, chudnete, cítite sa slabí, máte ochabnuté svalstvo, suchú pokožku, lámavé nechty a bezdôvodné depresie. Vtedy je dosť možné, že máte celiakiu. Správnou výživou však problémy zmiznú a budete sa opäť cítiť dobre. Našťastie, špeciálnych potravín bez lepku pribúda a sú čoraz dostupnejšie.

 LAKTÓZA
Čo je laktóza?
Laktóza je ľahko stráviteľný disacharid, ktorý sa inak nazýva aj mliečny cukor. Skladá sa z glukózy a galaktózy. Na tieto dve zložky sa štiepi v tenkom čreve vďaka enzýmu laktáza.
Kde ju nájdeme?
V každom živočíšnom mlieku a vo výrobkoch z neho. Platí, že kyslomliečne výrobky obsahujú menej laktózy. Spomedzi nich je najprijateľnejší ovčí jogurt, ktorý si môžu dopriať aj tí, čo sa s mliečnym cukrom nekamarátia. (ako napríklad ja:))
Komu škodí?
Ľuďom trpiacim intoleranciou laktózy. Vo väčšej či menšej miere ju vraj má každý šiesty obyvateľ tejto planéty. Pozor, nie je to choroba, ale enzymatická porucha, teda deficit enzýmu laktáza. Treba tiež rozlišovať medzi intoleranciou laktózy a alergiou na mlieko, ktorá je chorobnou reakciou organizmu na bielkoviny kravského mlieka. S mliečnym cukrom nemá nič spoločné.
Kedy ju nejesť?
V prípade, ak máte kŕče v bruchu, vraciate, máte hnačky, malátnosť. To sú príznaky laktózovej intolerancie. Zdravý človek sa však obmedzovať nemusí, i keď každý má svoj prach tolerancie laktózy. Netreba vypiť viac ako pol litra mlieka za deň. Všetkého veľa škodí.


Trpíte laktózovou intoleranciou alebo celiakiou? Ako sa vám zmenil život po takomto zistení? ☺

Moje meno je Bibiána a blogu sa venujem od roku 2015. Pochádzam z malého mestečka stredného Slovenska, no vietor ma zavial na východ, kde už pár rokov žijem.

Comments

  • Janka Bianka

    Jeden čas som mala na krku oboje, diéta však bola viac-menej z dôvodu problémov so žalúdok a po istom čase som mohla prejsť na normálnu lepkovú stravu a nerobí mi to žiadne problém, ale bolo to nariadene doktora takže som poslúchla. Kombinácia nesmieš lepok a ani laktózu je desná, no počula som aj o ešte horšej variante – diabetes a celiakia. Je to ťažké, ale dá sa nájsť niečo na jedenie, našťastie podľa mňa je ešte alergia na laktózu ok, v potravinách, ale problém v reštauráciách, lebo do takmer každého jedla s obľubou pridávajú syr, smotanu, rôzne omáčky a tak musím byť neustále v strehu, všetko poriadne čítať a aj sa samozrejme pýtať.

  • Bibiána Navrátilová

    Všelijaké tieto intolerancie a alergie sú naozaj dosť obmedzujúce a aj finančne náročné.
    S tými reštauráciami máš úplnú pravdu. Žiaľ niekde je naozaj neskutočne neochotný personál. 🙁

  • Fellien

    Já jsem před pár dny začala s fully raw stravou a nemůžu si stěžovat :). Jsem teď plná sil, energie, a šťastná :). A hrozně moc lidí se mě na tuto "dietu" ptá, tak o tom nejspíš v budoucnu napíšu článek nebo natočím video :).

    fellienm.com

  • Bibiána Navrátilová

    Super, držím ti palce. ♥
    Určite o tom napíš, rada si to prečítam a verím, že nie len ja. 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.