Pocit sebaistoty je veľmi dôležitý. Ak ho máme, spravidla sa cítime uvoľnene a dosahujeme aj lepšie výsledky. Súvisí to so sebavedomím a sebahodnotením. V tomto článku vám dám niekoľko tipov, ktorými by ste sa mali riadiť, ak chcete docieliť vo vašej sebaistote čo najlepšie výsledky. Budú to jednoduché rady, no vysporiadať sa s nimi musíte každý po svojom. Uvidíte teda ako vám to pôjde. Prajem vám veľa šťastia za vašou sebaistotou. ☺

Jedny z najčastejších vecí, ktoré ľuďom bráni žiť život podľa ich predstáv sú:
• strachy (nesprávne, obmedzujúce presvedčenia)
• nízka sebadôvera
• malá komfortná zóna
• malá vnútorná sila

SPRAVTE SI PREHĽAD V ČOM STE MENEJCENNÍ
Začnite s tým úplne najhorším. Spravte si zoznam, čo všetko sa vám na sebe nepáči. Môžu to byť vlastnosti (si napríklad často nahnevaná/ý?), no môže to byť aj váš výzor (veľký nos, malé pery a pod.). Jednoducho to, čo vám príde na vás naozaj zlé. Napíšte si na papier aspoň 3 veci. Skúste tie 3 s ktorými máte najväčší problém.

SPRAVTE SI PREHĽAD V ČOM STE DOBRÍ
Prvý bol o zlých veciach, no prevráťme teraz stranu a premyslíme si tie dobré veci.Asi každý človek sa v niečom vyzná, niečo vie, s niečím môže pomôcť..Spravte si preto súpis všetkého, čo na vás môže byť zaujímavé. Napr.: S čím viete pomôcť? Čo vás baví? Viete pobaviť, poučiť, potešiť? Viete niečo vyrábať? Máte vedomosti? Máte zručnosti?
Ak totiž niečo viete, často môžete ostatným ponúknuť účinnú pomoc.

MYSLÍTE POZITÍVNE
„Bla bla bla, veď to už všetci vieme. Prečo o tom píšeš?“ Píšem o tom preto, lebo ľudia o tom síce vedia, no neuvedomujú si to. V dnešnom svete sme priam zavaľovaní negatívnymi správami. Najmä mobilom a televíziou. Skúste byť deň bez televízie/mobilu nepočúvajte hlúposti, ktoré sú vám stále donášané ako sa hovorí na tanieri.

NEMYSLITE LEN NA SEBA
Mnoho ťažkostí vychádza z toho ak sme priveľmi orientovaní na seba. Hľadajte príležitosti, ako by ste mohli pomáhať susedom, potešiť niekoho telefonátom, napísať článok, ktorý niekoho zaujme.

VYLEPŠÍTE SI VAŠE VZŤAHY
Viac si dôverujte a prekonajte svoj strach. Zoznámte sa s novými ľuďmi a zlepšite si vaše vzťahy medzi tými u ktorých to škrípe.Vyššia sebadôvera vám umožní komunikovať s ľahkosťou a s pohodou. Ľudia sa budú pri tebe cítiť lepšie, pretože ty sám sa budeš cítiť lepšie.