Nastúpite do autobusu, cvaknete si lístok, posadíte sa oproti milej starenke, ktorá sa vracia z nákupov. Je badateľné, že s ponožkami v ľahkých letných sandálkach si na módu veľmi nepotrpí. V jednej ruke taška s potravinami, v druhej ruke mobilný veterán rozmerov menšej vysielačky a na kolenách má položenú…moment?? To je Gucci? Ako sa tak rozhliadate po autobuse, všimnete si, že takýchto Gucci a Louis Vuittoniek je tam omnoho viac. A zrazu máte dojem, že Slovenská ekonomika vlastne nie je až v takej kríze ako sa všade prezentuje. Veď ako by si inak tieto študentky a babičky mohli dovoliť také drahé značky? Tento fenomén má jednoduché vysvetlenie. Nejde o zlepujúcu sa slovenskú ekonomiku a dokonca v tom nemá prsty ani “pracovitý” slovenský ľud, ktorý si na takéto kabelky ťažko zarobil a našetril. Všetko sú to napodobeniny, repliky, kópie – nazvite si to ako chcete. Proste fejk.

1. Ponuka a predaj týchto napodobenín je trestný čin. Veľa ľudí si to ani neuvedomuje, ale áno je to tak a vy to k tomu ešte aj podporujete, ak si niečo také kúpite.

2. Nosiť fejk síce trestné nie je, ale ako som sa už zmienila, podporujete tým ľudí, ktorí tú trestnú činnosť vykonávajú.

3. Kvalita fejkov nikdy nebude tak dobrá ako kvalita originálu.

4. Väčšina ľudí aj tak spozná že máte len slabú napodobeninu a to je myslím si, že viac trápnejšie ako ju jednoducho nemať.

5. Možno to neviete, ale fejky môžu ohrozovať vaše zdravie. Napríklad fejkové topánky, tričká, spodné prádlo, kozmetika a pod.

6. Ak niečo chcete, radšej si na to našetrite. Jednak budete mať dobrý pocit, že máte niečo, čo má naozaj hodnotu a na druhú stranu sa nemusíte hanbiť za fejk.

7. Čo sa týka mobilov, skoro každý fake vám vydrží max. 1 mesiac a potom s ním začnú byť problémy. Ku fejkom málokedy dostať záručný list, čiže sťažovať sa môžete ísť akurát tak do lampárne. 😉

Ako vôbec spoznáme pravú kabelku?

  • Pravé kabelky sú vždy z pravej kože. Aj keď nie sú celé, ale vždy minimálne aspoň pútka.
  • Sú dokonalo vypracované, preto z nich naozaj skoro nikdy netrčia žiadne nitky a podobne. 
  • Vnútro tašky nie je potlačené logom, ani inými podobnými vecami.
  • Zips je kovový a odolný, nikdy nie jednorázové plasty.
  • A posledné, ktoré je asi najdôležitejšie a vždy si to môžte overiť je to, že kabelka/taška obsahuje datakód, kde je napísaný dátum výroby. 
Na záver by som chcela odkázať všetkým ľuďom, aby si radšej našetrili a kúpili si poriadnu vec, než aby vyhodili peniaze viac krát za hlúposť, ktorá nevydrží. 🙂