Poznáte najznámejšie mýty o potravinách? Možno si poviete, že nie. No pravda je úplne inde. ☺

1. Len nízkotučné je zdravé 
Jogurty, mlieka či syry, ktoré sa chvália 0% tuku nie sú až tak zdravé. Telo tuk potrebuje. Optimálne by mal tvoriť 30% celkového príjmu energie a nemal by klesnúť pod 20%.
Tuk je: Zdrojom energie.
            Stavebným prvkom buniek.
            Zdrojom esenciálnych mastných kyselín.



2. Vajce = cholesterolový zabijak
Vaječný žĺtok je výdatným zdrojom cholesterolu. Ten je asi najviac nepochopená molekula na svete, sám osebe nepredstavuje zdravotné riziko. Je životne dôležitý pre mnohé funkcie a procesy v ľudskom tele. Prevažná väčšina cholesterolu sa tvorí v pečeni. Ak ho zjeme viac, pečeň ho vyprodukuje menej a naopak. Bez neho by človek zahynul.
Vajce je aj zdrojom: Bielkovín a selénu.
                                  Vitamínu K a B12.
                                  Cholínu (živiny potrebnej pre bunkové membrány).
Pozor by však mali dať ‚žlčnikári‘.

3. Vajce má byť čisté a v chlade
Pri vajciach nie je striktne daný teplotný režim. V pohode sa môžu skladovať do 25°C. /re bezpečnosť, aby sa v nich v horúčavách nepremnožovali mikroorganizmy, by však mali byť v chlade. Vajcia umývajte teste pred spracovaním, inak sa naruší ochranný film, ktorý zabraňuje prenikaniu mikroorganizmov.

4. Všetko hnedé je dobré
Celozrnné múky nemusia byť hnedé. Ide o obsah vlákniny, nie o hnedú farbu. Najlepšie je, ak je výrobok celozrnný s obsahom vlákniny okolo 8%. Celozrnný chlieb, pečivo a cereálie sa totiž vyznačujú vysokou výživovou hodnotou a bohatstvom vlákniny. Biele výrobky sa vyrábajú z ‚očistených‘ zŕn, v ktorých sa nachádza len škrob.

5. Margaríny sú umelé a z ropy
Podobne ako to, že majú blízko k plastom. Mýtus spôsobil nesprávny preklad z angličtiny. Margaríny sa vyrábajú z rastlinných olejov. Maslo neprekonajú, no konzumovať ich v malom množstve môžeme Tie kvalitné majú dobrý pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín, nemajú veľa nasýtených kyselín a žiadne transmastné kyseliny. Informácie sú na obale.